Telo laureáta Nobelovej ceny Lioua Siao-poa spopolnili

Na kremačnon obrade sa zúčastnila len disidentova rodina a priatelia.

15.07.2017 08:49
debata (2)

Telo zosnulého čínskeho disidenta a laureáta Nobelovej ceny za mier Lioua Siao-poa spopolnili, informujú miestne úrady. Kremačný obrad, na ktorom sa zúčastnila len rodina a priatelia, sa uskutočnil v sobotu ráno v meste Šen-jang v severovýchodnej Číne, kde sa Liou liečil s rakovinou pečene.

Manželku a ďalších členov rodiny politického väzňa počas obradu prísne strážili čínske orgány. Do veľkej miery im bol tiež zamedzený kontakt s vonkajším svetom.

zväčšiť Ruženec visí nad portrétom čínskeho laureáta... Foto: SITA/AP, Vincent Yu
Liou Siao-po Ruženec visí nad portrétom čínskeho laureáta Nobelovej ceny za mier Lioua Siao-poa pred čínskou kontaktnou kanceláriou v Hongkongu.

Liou Siao-po zomrel vo štvrtok vo veku 61 rokov na zlyhanie orgánov. Zrejme najznámejší čínsky politický väzeň, známy obhajobou ľudských práv a demokracie, skončil vo väzení po tom, ako ho v roku 2009 obvinili z podnecovania k rozvracaniu štátnej moci. Súd mu vymeral trest odňatia slobody vo výške 11 rokov. Rok na to získal Nobelovu cenu za mier.

Úmrtiu Liou Siao-poa prechádzala roztržka medzi čínskymi úradmi a disidentovou rodinou, ktorá Peking prosila, aby tomuto známemu vysokoškolskému profesorovi a literárnemu kritikovi umožnili podstúpiť liečbu v zahraničí. Čína tvrdila, že jeho stav už prevoz do zahraničia neumožňuje.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #pohreb #disident #Nobelová cena mieru #posledná rozlúčka #kremácia #Liou Siao-po