Identifikovali útočníka z Hurgady, jeho cieľom boli ženy

Egyptské úrady identifikovali muža, ktorý v piatok v letovisku Hurgada dobodal dve ženy na smrť a štyri osoby zranil. Medzi zranenými je aj Češka.

15.07.2017 09:11
debata (21)

České ministerstvo zahraničia oznámilo, že žena bude prevezená do Káhiry na ďalšie vyšetrenie. Z Hurgady bude do egyptskej metropoly prepravený tiež jej priateľ s dieťaťom a oboch ubytuje český zastupiteľský úrad.

Egyptské médiá uvádzajú, že muž útočil iba na ženy. Mŕtve sú podľa týchto zdrojov dve Nemky, medzi zranenými sú okrem Češky dve Arménky a národnosť štvrtej ženy je zatiaľ nejasná.

Nemecké ministerstvo zahraničia útok odsúdilo a potvrdilo, že mŕtve sú nemeckej národnosti.

Útočníka z Hurgady identifikovali ako... Foto: Reuters, Mohamed Aly
Abdar Rahmán Sams Dín, Hurgada, egypt Útočníka z Hurgady identifikovali ako dvadsaťosemročného Abdara Rahmána Samsa Dína z provincie Kafr aš-Šajch v delte Nílu.

Motív je nejasný

„Máme teraz smutnú istotu, že pri útoku v Hurgada boli zabité dve nemecké turistky. Podľa toho, čo vieme, chcel útočník zasiahnuť zahraničných turistov,“ citovala agentúra DPA hovorcu ministerstva zahraničia. Podľa nej sú na mieste zamestnanci nemeckého veľvyslanectva v Káhire, ktorí budú v kontakte s egyptskými úradmi.

Útočníka, ktorého zadržali, identifikovali ako dvadsaťosemročného Abdara Rahmána Samsa Dína z provincie Kafr aš-Šajch v delte Nílu. Egyptské ministerstvo vnútra o motíve jeho činu zatiaľ neposkytlo detaily.

Podľa egyptských médií guvernér provincie Červené more, kam spadá Hurgada, prerušil svoju dovolenku v Káhire a vrátil sa domov, aby mohol byť pri vyšetrovaní.

Prepad tržieb z cestovného ruchu pokračuje

Egyptská médiá pripomínajú, že piatkový útok sa podobal atentáte z minulého januára. Aj vtedy boli v Hurgada pobodaní turisti a k ​​akcii sa prihlásila radikálna organizácia Islamský štát (IS). Dvaja z útočníkov boli v decembri odsúdení k trestom smrti.

Tento útok prispel k ďalšiemu prepadu príjmov z turistiky v Egypte. Egyptský cestovný ruch sa potýka s problémami od revolučného roku 2011 a značne ho poškodili útoky z nasledujúcich rokov. V roku 2015 sa odnož IS zo Sinajského polostrova prihlásila k atentátu na ruské lietadlo, ktoré spadlo s turistami na Sinaji s viac ako 220 ľuďmi na palube.

Do roku 2011 do Egypta ročne prichádzalo takmer 15 miliónov turistov, vlani ich bolo 5,3 milióna.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #dovolenka #Egypt #útok nožom #dovolenkári #Hurgada