Navaľnyj hodlá kandidovať, ako prezident by rozpustil parlament

Ak by ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj budúci rok vyhral ruské prezidentské voľby, rozpustil by parlament.

15.07.2017 10:41
debata (46)

Disident to povedal ruskej rozhlasovej stanici Echo Moskvy. Podľa ruských úradov ale vo voľbách kandidovať nemôže, pretože bol právoplatne odsúdený. Aj keby mu volebná komisie účasť povolila, podľa prieskumov by veľkú šancu na víťazstvo nemal.

Cieľom Navaľného by v prípade víťazstva bolo zorganizovať „čestné parlamentné voľby“. Terajšia Štátna duma podľa neho nikoho nereprezentuje, pretože veľké množstvo strán a politikov nemalo možnosť vo voľbách kandidovať. Po spravodlivých voľbách by sa ako prezident pokúsil zostaviť koaličnú vládu.

Nepohodlný pre Kremeľ

Navaľnyj vstúpil do ruskej politiky ako protikorupčný bloger a postupne sa na roztrieštenej opozičnej scéne stal dominantnou osobnosťou. Kremľu začal vadiť hlavne po roku 2012, kedy po celej krajine a hlavne v Moskve zorganizoval pomerne početné demonštrácie proti znovuzvoleniu Vladimira Putina za ruského prezidenta. Priviesť davy do ulíc veľkých ruských miest sa mu podarilo aj tento rok.

Medzi voličmi má ale podľa prieskumov mizivú podporu v porovnaní s Putinom, ktorého popularita sa dlhodobo pohybuje nad hranicou 80 percent. Putin svoju kandidatúru pre prezidentské voľby ešte neoznámil.

Verí, že bude kandidovať

Navaľnyj sa ich podľa ruských úradov zúčastniť nemôže, pretože tento rok v máji ruský odvolací súd potvrdil päťročnú podmienku, ktorú opozičný politik dostal za údajné krádeže v lesníckom podniku Kirovles. Rozsudok je právoplatný.

Rozhlasovej stanici Echo Moskvy Navaľnyj povedal, že ústrednú volebnú komisiu o oprávnenosti svojej kandidatúry presvedčí. Odvolal sa pritom na ruskú ústavu, podľa ktorej nesmie kandidovať iba osoba, ktorá je vo väzení. Zákony, ktoré z volieb vyraďujú osoby so záznamom v trestnom registri, označil za protiústavné.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #prezidentské voľby #Štátna duma #Alexej Navaľnyj