Neonacistický festival v nemeckom Themare skončil bez incidentov

Okolo 6000 pravicových extrémistov dorazilo v sobotu na najväčší nemecký neonacistický hudobný festival roka v mestečku Themar.

15.07.2017 20:26 , aktualizované: 16.07.2017 08:40
debata

Podľa oznámenia polície nedošlo k žiadnym incidentom medzi účastníkmi koncertu a ich odporcami, ktorých do trojtisícového mestečka prišlo menej, než sa čakalo. Namiesto očakávaných dvetisíc osôb ich dorazila iba viac než stovka. Vopred bolo ohlásených deväť demonštrácií.

Policajti obvinili 43 osôb z nosenia vlajok zakázaných organizácií, nezákonného ozbrojovania a výtržníctva, napísala agentúra DPA. Traja ľudia sú vo väzbe.

Koncert, ktorý sa konal vo veľkom stane obohnanom zábranami, v noci skončil a účastníci sa v pokoji rozišli, uviedla polícia.

Akciu sledovalo tisíc policajtov, ktorí boli do Themaru povolaní z Durínska a okolitých spolkových krajín. Každého z účastníkov koncertu strážcovia poriadku pred vstupom do stráženého areálu prehľadali.

Hovorca Durínskeho zemského policajného oddelenia Patrick Martin novinárom povedal, že polícia sa obtiažnej úlohy zhostila dobre.

Dopopoludnia polícia riešila desať priestupkov kvôli používaniu symbolov protiústavných organizácií a osem ďalších trestných činov pod vplyvom alkoholu, ako nactiutŕhanie, poškodenie veci alebo užívanie drog.

Themar sa v sobotu vyľudnil. Do mesta boli povolané stovky policajtov nielen z Durínska, kde Themar leží, ale aj z okolitých spolkových krajín.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #festival #hudobný festival #krajná pravica #extrémna pravica #fašisti