V Moskve kvôli vyhrážke bombou evakuovali obrie obchodné centrum

Viac ako 6 000 ľudí muselo narýchlo opustiť obchodné a zábavné centrum Aviapark na severe Moskvy, ktoré býva označované za najväčšie v Európe.

15.07.2017 21:24
debata (2)

Dôvodom evakuácie bol anonymný telefonát hroziaci výbuchom bomby, uviedla agentúra Interfax.

„V nákupnom stredisku vznikli určité technické problémy, a preto vás prosíme k bezodkladnému odchodu,“ hlásili podľa spravodajcu agentúry reproduktory v Aviaparku. Budovu prehľadávajú policajti so psami vycvičenými na vyhľadávanie výbušnín.

Aviapark zaberá plochu celkom 390-tisíc metrov štvorcových, z toho 230-tisíc pripadá na obchody.

Iné moskovské nákupné stredisko, Rio, muselo byť v pondelok evakuované kvôli požiaru. Personál ale pri evakuácii zabudol na návštevníkov kina. Tí ďalej sledovali napínavý film, hoci sa v sále rozsvietili svetlá. Až keď jedna z diváčok vyšla zo sály, aby zhasla, zistila, že stredisko je ľudoprázdne a plné dymu.

„Vystrašený strážca nevedel, kadiaľ máme utekať a kde je najbližší východ. Presnejšie, vôbec nevedel, kde je nejaký východ. Vypukla panika, deti plakali čím ďalej hlasnejšie. Nebola tu jediná orientačné šípka, ani plán evakuácie. Nefungovala požiarna signalizácia, ani reproduktory. Panika stúpala každú sekundu, ako sa k nám blížil strašný čierny mrak jedovatého dymu,“ opísala podľa serveru Newsru.com jedna z Moskovčaniek.

Až po niekoľkých minútach sa podarilo nájsť dvere, ktoré sa podarilo vysadiť z rámu, a tak ľudia z pasce unikli. Pri požiari, ktorý zrejme zavinil skrat, utrpelo zranenia 14 ľudí. O vypuknutí požiaru sa hasiči podľa agentúry Interfax dozvedeli až po 40 minútach.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #evakuácia #nákupné centrum #bombový poplach #bombová hrozba