Tisíce Poliakov protestovalo proti podriadeniu súdov vládnej strane

V najväčších poľských mestách sa protestovalo proti súdnej reforme navrhnutou vládnucou konzervatívnou stranou Právo a spravodlivosť (PiS).

16.07.2017 21:16
debata (6)

Reforma by podľa opozície skoncovala s nezávislou justíciou a oslabila demokraciu.

„Hanba, hanba,“ skandoval dav, ktorý sa zhromaždil pod poľskými a úniovými vlajkami pred sídlom parlamentu vo Varšave. Rečníci sľubovali brániť demokraciu pred predsedom PiS a faktickým vládcom krajiny Jaroslawom Kaczyńským, označovaným za „diktátora“ a prezývaným „káčer“. „Preč s káčerom-diktátorom,“ volal dav.

Protest vo Varšave.

Poradili sme si so Stalinom, zvládneme aj Kaczyńského

„Namiesto Putina máme liliputána,“ vyhlásil na demonštrácii bývalý disident, šéfredaktor denníka Gazeta Wyborcza Adam Michnik a uisťoval, že keď si Poliaci poradili so Stalinom a komunizmom, zvládnu aj Kaczyńského a PiS. „Otázka znie len, kedy a ako to skončí. Najlepšie bez násilia,“ povedal.

V piatok parlament, v ktorom v oboch komorách má PiS väčšinu, schválil zákon, dávajúci väčšie slovo pri menovaní sudcov poslancom. Podľa kritikov nový zákon porušuje ústavnú deľbu moci. Avšak je veľmi pravdepodobné, že ho nebude vetovať prezident Andrzej Duda, ktorý tiež vzišiel z PiS.

Konzervatívci z PiS tiež predložili návrh zákona, ktorý by umožnil vymeniť všetkých sudcov najvyššieho súdu, až na výnimky vybrané ministrom spravodlivosti.

Vo Varšave sa zišli tisíce Poliakov na proteste... Foto: Reuters, AGENCJA GAZETA
polsko, varsava, protest Vo Varšave sa zišli tisíce Poliakov na proteste proti chystaným zmenám v súdnictve.

Mandát k zmenám

PiS už pred časom ovládla ústavný súd, aj keď sa aj kvôli tomu dostala do sporu s Európskou komisiou. Kontroluje tiež prokuratúru.

PiS tvrdí, že vo voľbách získala demokratický mandát k zmenám, ktoré majú viesť k lepšej a predvídateľnejšej práci súdov. Kaczyński, ktorý je sám právnikom, tvrdí, že súdny systém, zdedený z komunistickej éry, potrebuje radikálne zmeny.

Varšavská radnica, ovládaná opozíciou, odhadla počet demonštrantov v poľskej metropole na 10-tisíc, polícia, podriadená vláde, na 4 500.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #súdnictvo #protest #Varšava #reforma #demonštrácia #PiS #Jaroslaw Kaczynski