V Bruseli bude pokračovať vyjednávanie o podmienkach brexitu

Vyjednávači Európskej únie a Británie v Bruseli začnú týždeň ďalších rokovaní o podmienkach brexitu, ktoré vedú Michel Barnier za Brusel a David Davis za Londýn.

17.07.2017 07:41
debata

Rok po britskom referende, ktoré o rozchode rozhodlo, podľa britských médií stále nie je jasný plán premiérky Theresy Mayovej na oddelenie od EÚ. Najťažšie úlohy majú podľa komentátorov vyjednávači ešte len pred sebou.

Na diplomatické tímy čakajú štyri dni plenárnych zasadnutí a rokovania v troch pracovných komisiách. Ich úlohou je diskutovať o hlavných sporných témach, na ktorých zozname sa dohodli na úvodnom rokovaní v polovici júna. Ide predovšetkým o otázky migrácie a voľného pohybu osôb, hraníc medzi Severným Írskom a Írskou republikou a britských záväzkov voči EÚ rozpočtu.

Za prvú vážnu skúšku označuje britská tlač debatu o finančnom vyrovnaní medzi EÚ a Britániou, v ktorej ide o desiatky miliárd eur. Jedná sa najmä o príspevky Londýna do EÚ rozpočtu v súčasnom viacročnom finančnom rámci, ale aj o britskom podiele v najrôznejších európskych inštitúciách ako je Európska investičná banka alebo Európska centrálna banka.

Ďalšie kolá rokovaní sú naplánované na 18. septembra a 9. októbra. Do jesene sa musia dosiahnuť zhody, aby obe strany zmluvu o brexite ratifikovali od marca 2019, kedy má Británia EÚ oficiálne opustiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit