CSU trvá na stanovení hornej hranice počtu prijímaných migrantov, Merkelová to odmieta

Bavorská Kresťansko-sociálna únia (CSU) trvá na svojej požiadavke, aby Nemecko stanovilo hornú hranicu počtu migrantov, ktorých ročne prijme.

17.07.2017 12:16
Horst Seehofer, Angela Merkelová, Angela Merkel, Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová s bavorským premiérom Horstom Seehoferom.
debata (9)

Cieľom konzervatívnej strany je, aby krajina prijímala každý rok nanajvýš 200-tisíc migrantov, povedal predseda CSU Horst Seehofer. Požiadavku zapracovala strana do svojho programu pred jesennými voľbami.

CSU na svojej požiadavke trvá napriek tomu, že nemecká kancelárka a predsedníčka sesterskej Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) Angela Merkelová strop na počet ročne prijímaných migrantov odmieta. Tento bod sa preto neobjavil v spoločnom programe konzervatívnej únie CDU/ CSU pred septembrovými voľbami.

„Horná hranica zostáva cieľom CSU,“ uviedol Seehofer pred pondelkovým zasadnutím predsedníctva bavorskej strany v Mníchove. Už neustále opakovanie tejto požiadavky podľa neho viedlo k posunu politiky spolkovej vlády v Berlíne „naším smerom“, dodal.

Už to ale nie je podmienkou na vstup do koalície

Na rozdiel od minulého roka ale Seehofer odmietol urobiť z požiadavky na zavedenie limitu počtu prijímaných migrantov podmienku pre vstup do povolebnej koalície. V súčasnosti sa CSU s CDU podieľa na koaličnej spolkovej vláde so sociálnymi demokratmi. „Teraz chceme predovšetkým vyhrať voľby,“ uviedol Seehofer. O všetkom ostatnom sa podľa neho bude rokovať po voľbách, ktoré sa budú konať 24. septembra.

Ako dodatok k spoločnému spolkovému programu konzervatívnych strán vypracovala CSU vlastný „Plán pre Bavorsko“, pomocou ktorého chce osloviť voliča v najväčšej spolkovej krajine pri hraniciach s Českom. Na pondelkovom zasadnutí predsedníctva by mala strana program prijať. Podľa agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na zdroje z CSU, v „Pláne pre Bavorsko“ stojí, že „horná hranica 200 000 utečencov ročne je pre Nemecko potrebná, aby bolo možné zabezpečiť vydarenú integráciu“.

CSU spája stanovenie limitu počtu prijímaných utečencov okrem úspechu integrácie tiež so zastavením „zhoršovania bezpečnostnej situácie“ a zvýšením „akceptácie (migrantov) zo strany domáceho obyvateľstva“. „Je našou povinnosťou zabrániť preťaženiu štátu a solidárnej spoločnosti,“ stojí podľa DPA v programe CSU.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #CSU #migranti