Chorvátsko a Čierna Hora aj naďalej bojujú s rozsiahlymi požiarmi

Chorvátsko aj naďalej bojuje s rozsiahlymi lesnými požiarmi, oheň v noci vypukol neďaleko miest Bogomolje na ostrove Hvar a pri Tugare, približne 20 kilometrov východne od Splitu.

17.07.2017 13:33
Chorvátsko, požiar Foto: ,
Požiarnici sa snažia uhasiť lesné požiare na chorvátskom pobreží.
debata

Odtiaľ sa šíri smerom na Split. Prácu hasičom komplikuje silný vietor. V Čiernej Hore dnes úrady kvôli požiarom, ktoré sa rozšírili do blízkosti kempingov a obytných oblastí, evakuovali najmenej stovku turistov. Podľa polície zatiaľ nie sú hlásené obete na životoch ani materiálne škody.

Podľa chorvátskeho denníka Jutarnji Vijesti polícia uzavrela miestnu komunikáciu vedúcu z mestečka Srinjine do dediny Donje Sitno približne 15 kilometrov od Splitu.

Hasičom sa ešte stále nepodarilo uhasiť požiar pri chorvátskej dedine Šestanovac na východnom cípe vnútrozemia, oheň je ale podľa denníka Jutarnji Vijesti pod kontrolou.

Chorvátske pobrežie, ktoré patrí k obľúbeným letným destináciám, počas prázdnin často sužujú lesné požiare. Tie tohtoročné sú podľa agentúry AP považované za jedny z najhorších. Cez víkend podľa chorvátskej agentúry Hina pri chorvátskom pobreží horelo približne 352 hektárov lesa.

Podľa chorvátskych úradov plamene v súčasnosti nepredstavujú nebezpečenstvo pre obytné oblasti, uviedla AP.

Oheň v noci na dnes zachvátil aj čiernohorské pobrežie na polostrove Luštica na severe krajiny, uviedol dnes chorvátsky denník Blic. Niekoľko ľudí sa tu pred plameňmi ukrývalo v mori, kde približne hodinu čakali na príchod záchranárov. Informácie o stratách na životoch ani zranených ale hlásené nie sú.

Úrady tu začali evakuáciu, pri ktorej záchranárom pomáhalo aj námorníctvo, napísala agentúra AP. Plamene sa rýchlo šíria predovšetkým kvôli suchému počasiu a silnému vetru.

debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #Čierna Hora #Požiare #Split