Rusko prvýkrát odtajnilo vojenské dokumenty o oslobodzovaní Poľska

Ruské ministerstvo obrany prvýkrát odtajnilo vojenské dokumenty o nacistami okupovanom Poľsku, ktoré sovietska Červená armáda oslobodila v rokoch 1944 až 1945. Medzi nimi sú napríklad vojenské hlásenia, pasy, formuláre alebo telegramy, informovala ruská agentúra RBK.

18.07.2017 15:23
debata (126)

Príslušníci Červenej armády vo zverejnených vojenských hláseniach zaznamenali atmosféru vojnou zdevastovaného Poľska. Vojaci v nich opisujú, ako nacisti masovo vyvražďovali a mučili poľské obyvateľstvo a ničili obytné domy a historické objekty.

„V dedine … Nemci spálili dom pána V., zobrali mu dobytok, zabili ženu a jeho dve deti upálili. V tejto dedine ďalej za živa upálili ďalších 60 poľských rodín,“ píše sa v jednom z hlásení. Ďalší z dokumentov opisuje atmosféru v poľskej metropole Varšava, ktorú Nemci takmer zničili. V priekopách a kanalizácii sa „váľali telá mŕtvych“, píše sa v materiáli.

Podľa zverejnených dokumentov Poliaci príslušníkov sovietskej armády vítali s „veľkou radosťou“ a vďačnosťou. Dávali im kvety a nosili im pivo, mlieko a vodu.

Poľskí poslanci minulý mesiac schválili novelu zákona o zákaze propagácie komunizmu, ktorý počíta aj s odstránením pamätníkov „glorifikujúcich totalitné zriadenia“. Zákon sa netýka pomníkov padlých červenoarmejcov na cintorínoch a iných pietnych miestach, odstránenie však hrozí pamätníkom poľsko-sovietskeho „bratstva v zbrani“.

Moskva, ktorá sa obáva o osud asi 500 pomníkov na počesť Červenej armády, vyjadrila voči rozhodnutiu poľských poslancov silnú nevôľu. Zákon označila za „hanebný výsmech“ pamiatke padlých vojakov, ktorí Poľsko oslobodzovali.

126 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #druhá svetová vojna