Šéf francúzskej armády rezignoval pre nezhody s Macronom

Šéf francúzskych ozbrojených síl Pierre de Villiers odstúpil z funkcie pre nezhody s prezidentom Emmanuelom Macronom, týkajúce sa škrtov v rezorte obrany.

19.07.2017 10:03 , aktualizované: 10:38
debata (8)

Podľa portálu euronews.com Villiers odstúpil deň potom, čo sa stretol s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, ktorý mu predložil návrh značných škrtov v rozpočte obrany.

“Za súčasných okolností si nemyslím, že som schopný garantovať dostatočne silnú obrannú silu. Myslím si, že je nutné zabezpečiť obranu Francúzska a francúzskeho ľudu dnes ako aj zajtra. Taktiež je potrebné udržať ciele našej krajiny,” uviedol samotný generál, ktorý pôsobil vo funkcii šéfa francúzskej armády tri a pol roku.

Podľa vlastných slov už rezignáciu oznámil prezidentovi Macronovi, ktorý ju prijal.

Francúzsko v tomto roku znížilo svoje výdavky na obranu, aby zabezpečilo, že krajina splní rozpočtové pravidlá EÚ. Macron minulý týždeň oznámil, že od roku 2018 sa má vojenský rozpočet začať zvyšovať tak, aby sa v súlade s dohodou krajín NATO dostal v roku 2025 na dve percentá hrubého domáceho produktu.

Kým tento rok dostala armáda z rozpočtu 32,7 miliardy eur, v roku 2018 to bude 34,2 miliardy eur. Z tejto sumy bude podľa Macrona 650 miliónov vynaložených na zahraničné operácie.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #armáda #Emmanuel Macron #Pierre de Villiers