Varšava proti Bruselu - spor o reformu justície sa priostruje

Spor medzi Poľskom a Európskou úniou, ktorý tlie už rok a pol, opäť nabral na sile.

19.07.2017 10:38
debata (1)

Minulý týždeň prišla konzervatívna vláda vo Varšave s ďalšou reformou justície, ktorá podľa kritikov zruší deľbu moci a mohla by podkopať demokraciu. Európska komisia sa dnes bude situáciou v Poľsku zaoberať. Prinášame prehľad dlhotrvajúcej sporu, ako ho spracovala agentúra DPA:

O čo aktuálne ide?

Minulý týždeň obe komory parlamentu vo Varšave schválili zákon o reforme Krajinskej sudcovskej rady (KRS), ústavného orgánu, ktorý dohliada na nezávislosť justície. Podľa kritikov sa týmto krokom vláda snaží získať vplyv na voľbu sudcov. Prezident Andrzej Duda musí predlohu ešte podpísať, do hry ale prekvapivo vniesol vlastný návrh. Podľa odborníkov ide o „záblesk nádeje“, o osud deľby moci v Poľsku sa ale obávať neprestali. Snem navyše debatuje o kontroverznom návrhu zákona o reorganizácii najvyššieho súdu. V prípade jeho schválenia by boli jeho sudcovia – až na niekoľko vybraných výnimiek – poslaní do dôchodku. Predsedovia najdôležitejších frakcií Európskeho parlamentu považujú reformy za porušenie základných princípov zmlúv o Európskej únii. Bez nezávislého najvyššieho súdu by nebolo možné garantovať slobodné voľby, stojí v ich liste.

Čo sa už stalo skôr medzi Varšavou a Bruselom?

Hneď potom, čo sa v novembri 2015 moci ujala vláda premiérky Beaty Szydlovej, sa strana Právo a spravodlivosť (PiS) vedená Jaroslawom Kaczyńským pustila do prestavby štátu. Prostredníctvom mediálneho zákona premenila verejnoprávny rozhlas a televíziu v „národný kultúrny ústav“. Množstvo novinárov prišlo o prácu. Vláda presadila tiež reformu ústavného súdu (nie je totožný s najvyšším súdom). Ústavný sudcovia tak už nemôžu neobmedzene kontrolovať prácu vlády, tvrdia kritici.

Čo hovorí poľská vláda?

V krátkom videu distribuovanom prostredníctvom sociálnej siete twitter PiS uvádza, že poľská justícia od pádu komunizmu neprešla žiadnou reformou. Preto podľa nej nefungovala justície v posledných rokoch dobre. Doterajší sudcovia údajne pracovali na zákazku predchádzajúcich vlád. „Bez reformy súdov nemôžeme štát uzdraviť,“ tvrdí PiS v spote. Doba, v ktorej chcela „kasta vyvolených“ nechať všetko pri starom, sa chýli ku koncu, dozvie sa tiež divák z videa. Cez víkend proti reforme demonštrovali tisíce priaznivcov opozície.

Vo Varšave protestovalo proti chystaným zmenám v súdnoctve tisícky ľudí.

Ako doteraz Európska únia reagovala?

Kvôli zásahom do justície Európska komisia už na začiatku roku 2016 zahájil proti Poľsku procedúru sledujúcu stav právneho štátu. V európskom práve ide o mimoriadny prostriedok, ktorý môže skončiť až odobratím hlasovacích práv. Procedúra sa ale vlečie. Komisia zatiaľ Poľsko vyzvala, aby kontroverzný zákon o ústavnom súde zmenila. Strana PiS síce zákon upravila, z bruselského pohľadu ale nedostatočne.

Čo by mohla Európska únia robiť?

Kvôli novým predlohám zákonov v Bruseli bijú na poplach. „Robíme si kvôli aktuálnemu vývoju značné starosti,“ uviedol vysokopostavený úradník EÚ. Európska komisia sa v stredu na svojom pravidelnom zasadnutí bude Poľskom zaoberať. Závery sa očakávať nedajú, lebo kontroverzné zákony ešte nenadobudli platnosť. Do budúcnosti by však mohla komisia rozšíriť aktuálne konanie proti Poľsku, ktoré sa týka dodržiavania zásad právneho štátu, a začať by mohla aj konanie o porušení úniových zmlúv. Odobratie hlasovacích práv podľa článku sedem úniových zmlúv zrejme Poľsku nehrozí. Členské krajiny by ho totiž museli schváliť jednomyseľne a prinajmenšom Maďarsko by zrejme bolo proti.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Európska únia #súdnictvo #súdy #justícia #Jarosław Kaczyński #PiS