Moslimovia protestujú proti detektorom na Chrámovej hore - budú sa modliť na ulici

V Jeruzaleme sa v piatok očakávajú masové modlitby moslimov v uliciach namiesto tradičných modlitieb v mešitách. Ide o protest proti úradom, ktoré po incidente z minulého týždňa inštalovali detektory kovov pred vstupom na Chrámovú horu.

21.07.2017 09:40 , aktualizované: 10:04
debata (52)

Moslimovia, ktorých nadácia toto posvätné miesto spravuje, považujú nové bezpečnostné opatrenia za porušenie doterajších dohôd o správe hory.

Detektory kovov pri vchodoch na Chrámovú horu umiestnili cez víkend po tom, čo minulý piatok traja Arabi pri jednej z brán zabili dvoch izraelských policajtov, iní policajti ich potom zastrelili.

Palestínčan kráča smerom k detektorom kovov... Foto: SITA/AP, Oded Balilty
jeruzalem, izrael, Palestínčan kráča smerom k detektorom kovov pred vstupom na Chrámovú horu v Jeruzaleme.

Moslimovia odvtedy odmietajú detektormi prechádzať a modlia sa pred vstupmi. Na hore sú dve mešity, do ktorých smerujú denne moslimskí veriaci a v piatok sa tam konajú hlavné modlitby.

Izraelský bezpečnostný kabinet po niekoľkohodinovom nočnom rokovaní rozhodol, že nezmení bezpečnostné opatrenia, ktoré v nedeľu zaviedla armáda na jeruzalemskej Chrámovej hore.

Kontrašpionážna služba s umiestnením detektorov nesúhlasí, polícia posilnila svoje oddiely a po celom meste je vidieť ozbrojené zložky.

Vstup do mešít na Chrámovej hore je obmedzený iba na ženy akéhokoľvek veku a pre mužov starších ako 50 rokov.

Vo štvrtok kontrašpionážna služba Šin Bet navrhla, aby boli detektory odstránené, pretože sa zvyšuje nebezpečenstvo násilností aj na Západnom brehu Jordánu. Vláda ale žiadosti nevyhovela a bezpečnostný kabinet po štvorhodinovom rokovaní ráno oznámil, že polícia dostala pokyn „zabezpečiť prístup ku svätyniam a zároveň zaistiť bezpečnosť a poriadok“.

Náboženská nadácie Vakf, ktorá Chrámovú horu spravuje, vyzvala, aby v piatok zostali zatvorené všetky mešity v Jeruzaleme a moslimovia sa modlili v uliciach, či priamo pred vstupom na Chrámovú horu. K masovým protestom vyzvalo aj radikálne palestínske hnutie Hamas.

Chrámová hora je tretím posvätným miestom islamu, ale je významná aj pre židov, pretože v minulosti tam podľa ich tradície stál židovský chrám. Podľa terajšieho usporiadania môžu židia jednou z brán na horu vstupovať, ale nesmú sa tam modliť.

Palestínske orgány vyzvali na ďalší deň odporu a vyzvali všetkých moslimských veriacich, aby sa na piatkové modlitby zhromaždili mimo mešity Al Aqsa.
52 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #moslimovia #jeruzalem #detektor kovov #modlitby #Chrámová hora