Orbán: Integrácia zlyhá. Moslimovia sa považujú za silnejších, než sú kresťania

Podpora migrácie nie je odpoveďou na ekonomické problémy, povedal maďarský konzervatívny premiér Viktor Orbán, ktorý patrí k hlasným kritikom prijímania utečencov z moslimských krajín. Varoval, že kultúra týchto ľudí je v ostrom kontraste s európskymi hodnotami.

22.07.2017 14:11
debata (199)

Moslimovia podľa neho považujú svoju kultúru za silnejšiu, než je tá kresťanská. „A silnejší sa nikdy neprispôsobí slabšiemu,“ povedal. „Integrácia sa nikdy nemôže podariť,“ dodal podľa agentúry MTI Orbán v meste Baile Tusnad v rumunskom Sedmohradsku.

Potvrdil svoj odpor voči prijímaniu utečencov, „ktorí by mohli zmeniť kultúrnu identitu krajiny“, ako aj to, že riešenie vidí vo výstavbe plotov na hraniciach, a vyhlásil, že pod jeho vedením v Maďarsku „západoeurópski kresťania vždy nájdu útočisko“.

Nízka pôrodnosť Maďarov robí podľa neho z tohto národa „ohrozený druh“. Aj na tento problém má podľa neho maďarská vláda riešenie, a tým je vyššie zdaňovanie nadnárodných korporácií, zisky z ktorého pôjdu na podporu pôrodnosti.

Orbán tvrdí, že vzniklo spojenectvo medzi „európskou byrokratickou elitou a impériom Georgea Sorosa proti ľuďom“. Americký finančník maďarského pôvodu, ktorého Orbán považuje za svojho úhlavného nepriateľa, má údajne plán, ako dostať do Európskej únie milión migrantov a dať každému z nich 15 000 eur.

Orbánova vláda spustila začiatkom júla proti Sorosovi billboardovú a televíznu kampaň, v ktorej zosmiešňuje jeho názory na utečeneckú krízu. Plagáty a billboardy znázorňovali usmievajúceho sa Sorosa s titulkom „Nedovoľme Sorosovi, aby sa smial naposledy!“ a s poznámkou, že 99 percent Maďarov odmieta nelegálnu migráciu. Na niektorých billboardoch sa vzápätí objavili hanlivé nápisy ako „hnusný Žid“.

Soros, 86-ročný finančník a filantrop, sa stáva čoraz častejším terčom nacionalistických politikov a ich priaznivcov po celom svete. Tŕňom v oku je im predovšetkým jeho podpora liberalizmu, menšín, utečencov a ľudských práv. Priaznivci konšpiračných teórií ho radi vykresľujú aj ako súčasť finančnej elity, ktorá podľa nich ovláda svet.

Maďarský premiér si zároveň pochvaľoval spoluprácu v rámci V4, ktorú spájajú okrem iného podobné názory na migračnú krízu v Európe. Varšava, Praha, Bratislava a Budapešť sú podľa Orbána na jednej strane.

199 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #utečenci #George Soros