V Mosule zatkli ženy a deti z Nemecka, Francúzska a ďalších krajín

Iracké bezpečnostné sily zatkli pri oslobodzovaní Mosulu z rúk militantného hnutia Daíš, známeho aj ako Islamský štát (IS), aj 26 cudzincov, poväčšinou ženy a deti.

22.07.2017 18:53
debata (10)

V sobotu o tom s odvolaním sa na troch rôznych predstaviteľov irackých bezpečnostných služieb informovala agentúra Associated Press (AP). Spomedzi 26 zatknutých cudzincov je 16 žien, osem detí a dvaja muži. Cudzinci sú podľa Iračanov rôznych národností, sú medzi nimi napríklad deti z Čečenska, ženy z Nemecka, Francúzska, Belgicka či Ruska.

Štyri zatknuté ženy pochádzajúce z Nemecka sú marockého, alžírskeho, čečenského a nemeckého pôvodu, informuje AP. Väčšina zatknutých žien podľa doteraz zistených informácií spolupracovala s IS a ich manželia boli bojovníci Daíšu.

Štátne zastupiteľstvo v Drážďanoch po niekoľkých dňoch špekulácií potvrdilo, že v meste irackí vojaci zadržali 16.ročnú Lindu W. zo saského mestečka Pulsnitz.

Šestnásťročná školáčka z obce Pulsnitz zmizla v lete minulého roka krátko po tom, čo nečakane konvertovala na islam. Podľa nemeckých médií sa radikalizovala na internete pod vplyvom členov IS a následne odišla cez Turecko do Sýrie, kde sa stala manželkou jedného zo sunnitských radikálov.

Predstavitelia irackých bezpečnostných síl predpokladajú, že deti odovzdajú do krajín ich pôvodu a ženy a mužov budú súdiť z podpory terorizmu.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Mósul #Islamský štát