Trump tweetoval o milostiach, vyvolal tak špekulácie k ruskej kauze

Americký prezident Donald Trump v sobotňajšej sérii rozhorčených komentárov k vývoju vyšetrovania takzvanej ruskej kauzy, ktorá sa dotýka aj jeho rodiny, napísal na twitteri, že hlava Spojených štátov má právomoc kohokoľvek omilostiť.

23.07.2017 08:27
trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump.
debata (21)

To ešte viac podporilo špekulácie, že Trump zvažuje milosť pre svoju rodinu, poradcu a dokonca aj pre seba. V noci na nedeľu však prezidentov právny tím uviedol, že sa touto možnosťou vôbec nezaoberá, napísala agentúra AP.

„Každý sa zhodne na tom, že prezident USA má kompletnú právomoc poskytnúť milosť,“ napísal Trump na twitteri v rámci série niekoľkých sobotných príspevkov, v ktorých kritizoval fakt, že vyšetrovanie ruskej úlohy v minuloročných prezidentských voľbách mieri na neho a jeho rodinu, zatiaľ čo tábor jeho niekdajšej demokratickej rivalky Hillary Clintonovej je tejto veci ušetrený. V tweete tiež pripomenul sporné počínanie Clintonovej, ktorá ako americká ministerka zahraničia používala na pracovné účely svoj súkromný e-mail.

V súvislosti s milosťami denník The Washington Post už vo štvrtok napísal, že Trump a jeho ľudia hľadajú spôsob, ako poskytnúť pardon svojim blízkym spolupracovníkom aj členom rodiny. Americké zákony umožňujú prezidentovi udeliť milosť, a to dokonca ešte predtým, než je daný človek vôbec z nejakého zločinu obvinený, pripomenula BBC.

Možnosť, že sa Trump vydá cestou milosti, znepokojila rad demokratických činiteľov. Hovorca Demokratickej strany označil spomínané správy ako mimoriadne znepokojujúce. Demokratický senátor Mark Warner, ktorý je podpredsedom senátneho výboru pre tajné služby, poznamenal, že udelenie pardónu komukoľvek by bolo prekročením základné hranice.

Člen Trumpovho právneho tímu Jay Sekulow novinárom povedal, že otázka milostí nie je na programe dňa. „Nevenujeme sa jej, pretože to nie je žiadna téma,“ vyhlásil. „Neviem, kto s tým prišiel. Nie je žiadny dôvod milosti udeľovať,“ dodal Sekulow s tým, že právny tím túto možnosť vôbec neprejednáva.

Aféra s možným ruským ovplyvňovaním volieb dosiahla až k samotnému Trumpovi, obvineniam z nevhodných kontaktov s Rusmi totiž čelí jeho syn Donald Trump mladší a tiež zať Jared Kushner. Trump mladší s Kushner sa vlani zišli s ruskou právničkou Natáliou Veselnickou. Prezidentov syn tvrdí, že im Veselnická ponúkala kompromitujúce materiály na Clintonovú, nakoniec vraj nič nezískali.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #americké prezidentské voľby #Donald Trump jr. #Natália Veselnická