V Kábule sa odpálil atentátnik v automobile, najmenej 35 mŕtvych

Najmenej 35 mŕtvych a 42 zranených si v Kábule vyžiadal útok samovražedného atentátnika v automobile. Počet obetí sa môže ešte zvýšiť.

24.07.2017 07:30 , aktualizované: 09:16
Kabul, utok samovražed. útoč., 24.7. 2017 Foto:
Útok v Kábule si vyžiadal minimálne 35 mŕtvych a 42 zranených civilistov.
debata (5)

Automobil plný trhavín narazil do autobusu prevážajúceho zamestnanca ministerstva banského priemyslu.

Explózia otriasla prevažne šiitskou západnou časťou afganskej metropoly.

Štvrť, v ktorej sa atentát odohral, ​​obývajú prevažne šiitskí Hazárovia. Žijú tam aj niektorí prominentní politici, napríklad hazársky vodca Muhammad Muhakík.

Táto časť mesta bola už v minulosti dejiskom niekoľkých útokov vrátane samovražedného atentátu, pri ktorom minulý mesiac prišiel o život významný šiitsky duchovný. Terč atentátu z pondelkového rána zatiaľ nie je známy. Podľa Reuters polícia uzavrela oblasť neďaleko Muhakíkovho domu.

Hovorca ministerstva vnútra aj niektorí svedkovia tvrdia, že cieľom bol mikrobus sa zamestnanci ministerstva banského priemyslu. Oblasť neďaleko Muhakíkovho domu polícia uzavrela.

Samovražedný atentátnik v afganskom Kábule narazil autom do autobusu a zabil minimálne 35 ľudí. Situáciu zachytila televízna stanica Euronews. (Video je v talianskom jazyku, nie je možné zapnúť titulky).

Krátko po incidente sa k útoku prostredníctvom Twitteru prihlásilo islamistické hnutie Taliban, pričom uviedlo, že explózia zabila 37 zamestnancov afganských spravodajských služieb. Podľa agentúry Reuters však Taliban často tvrdí, že jeho útoky zabili viac vládnych zamestnancov, než tomu je v skutočnosti.

Prvé fotografie z miesta zachytávajú ulicu zahalenú dymovým mrakom, obhorené stromy, niekoľko menších požiarov a silne poničené domy a obchody. Afganské ministerstvo vnútra uviedlo, že výbuch zničil tri civilné vozidlá a 15 obchodov.

Afganistan od odchodu väčšiny zahraničných bojových jednotiek v roku 2014 čelí mnohým politickým a bezpečnostným problémom. Prezident Ašraf Ghany stále častejšie čelí povstaleckým akciám hnutia Taliban a s novej teroristickej skupiny, ktorá je spriaznená s organizáciou Islamský štát.

Počas prvej polovice tohto roka zahynulo pri násilnostiach v Afganistane už 1662 civilistov. Najmenej pätina všetkých tohtoročných civilných obetí pripadá na Kábul. Na konci mája tam pri mohutnom bombovom atentáte spáchanom s pomocou nákladného automobilu zahynulo najmenej 150 ľudí.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Kábul #samovražedný atentátnik