V Astane svet hľadá nové zdroje energie

Myšlienka zintenzívnenia ekonomických vzťahov Kazachstanu a Slovenska je stále aktuálna.

27.07.2017 13:00
Astana, Expo 2017 Foto: ,
V pavilóne Kazachstanu, poriadateľskej krajiny EXPO 2017.
debata

Môžeme napríklad stavať na spolupráci viacerých univerzít aj na činnosti medzivládnej komisie, povedal pre Pravdu počas Dní Slovenskej republiky na Expo 2017 v Astane Bachytžan Džaksalijev, prvý námestník ministra pre energetiku Kazachstanu a predseda kazašskej časti medzivládnej slovensko-kazašskej komisie.

Kazachstan sa nepovažuje za veľkého hráča v tzv. veľkej politike. Pravdou však je, že našou hlavnou myšlienkou bolo dať v Astane priestor podľa možnosti čo najväčšiemu počtu krajín.
Bachytžan Džaksalijev, prvý námestník ministra pre energetiku Kazachstanu

„Po známych premenách koncom 20. storočia v bývalom ZSSR a vzniku nových nezávislých štátov vrátane Kazachstanu ideme novou cestou. Rovnako ako Slovensko aj my máme bohaté dejiny. Aj z toho vychádzame pri našej prezentácii o integrácii kazašskej spoločnosti do svetových procesov,“ pripomenul Džaksalijev.

Zároveň zdôraznil, že práve spolupráca so Slovenskom je jedným zo zdrojov, z ktorých Kazachstan čerpá skúsenosti nielen v ekonomike, ale aj v kultúre a vo vzdelávaní. „Naša vzájomná výmena v tomto smere rastie každý rok. Vaši podnikatelia majú možnosť získať široké možnosti pôsobenia u nás a platí to, samozrejme, aj v opačnom garde. Napríklad v oblasti turistiky alebo zdravotníctva,“ dodal prvý námestník ministra pre energetiku.

Na otázku, ako ovplyvní medzinárodná výstava Expo 2017 úlohu Kazachstanu ako hráča v súčasnej globálnej, mierovej politike Džaksalijev reagoval konštatovaním, že mierová politika má veľa aspektov.

„Kazachstan sa však nepovažuje za veľkého hráča v tzv. veľkej politike. Pravdou však je, že našou hlavnou myšlienkou bolo dať v Astane priestor podľa možnosti čo najväčšiemu počtu krajín. Zároveň sme chceli ukázať, čo sme dosiahli u nás doma, s akcentom na vývoj nových zdrojov energií,“ povedal Bachytžan Džaksalijev aj na adresu motta slovenskej expozície Energia – Good Idea Slovakia.

Ako zdôraznil, cieľom hostiteľskej krajiny bolo dať v prvom rade priestor na medzinárodný dialóg o energii budúcnosti. Tým skôr, že v tomto smere sme svedkami rýchlych procesných zmien.

„Dnes vyvíjame čosi nové, ale zajtra je to už zastarané. Je to prirodzená daň zrýchlenému ľudskému progresu. Všetci si uvedomujemei, že ak v prípade hľadania nových ekologicky čistých energií nebudeme napredovať a ostaneme pri tých doterajších, tak čoskoro zmenené klimatické podmienky negatívne ovplyvní napríklad až štvorpercentný rast teploty. Už dva stupne navýšenia spôsobujú hotovú katastrofu,“ upozornil kazašský politik.

Reportáž RTVS z kazašského EXPA 2017.

Astana je však dnes nielen miestom svetovej výstavy Expo 2017. Na jednej strane 120 krajín a 22 medzinárodných organizácií na nej hľadá náhradné energetické zdroje a na druhej strane časť svetovej verejnosti stráca energiu v snahe zachrániť svet pred katastrofami, ako je napríklad občianska vojna v Sýrii. Práve Astana je v tomto prípade jedným z miest dôležitého dialógu.

„Spomínate Sýriu. Skutočne sme poskytli priestor na riešenie situácie, ktorá sa nikomu nemôže páčiť. Treba tomu urobiť koniec, ale civilizovane. Napríklad cestou priameho rokovania znepriatelených strán. A to je prípad summitov v Astane, kde spolu už rokovali odporcovia i stúpenci sýrskej vlády,“ reagoval Bachytžan Džaksalijev.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #kazachstan #spolupráca #výstava #astana #EXPO