Pozostalí po záchrancovi Židov Wallenbergovi žalujú ruskú rozviedku

Proti ruskej tajnej službe FSB podala na moskovskom súde sťažnosť rodina Raúla Wallenberga, ktorý počas druhej svetovej vojny zachránil desiatky tisíc maďarských Židov pred koncentračnými tábormi.

28.07.2017 08:14
debata

Pozostalí po švédskom diplomatovi požadujú prístup k archívom FSB. Wallenberga v roku 1945 zatkla v Budapešti sovietski vojaci a odvtedy bol nezvestný. Vlani ho švédske úrady vyhlásili za mŕtveho.

Príbuzní sa chcú dostať k originálnym dokumentom týkajúcim sa Wallenberga, ktoré FSB zdedila po sovietskej KGB. Rodina sa na FSB opakovane obracala a dosiaľ získala len neúplné materiály, povedal právnik pozostalých Ivan Pavlov.

„Tento prípad je nielen príležitosťou na obnovu pamäte pozorného človeka, ale aj ďalším krokom v boji proti nedostupnosti archívu FSB,“ dodala agentúra AFP.

Wallenberg pôsobil počas druhej svetovej vojny ako tajomník švédskeho veľvyslanectva v Budapešti. V maďarskej metropole zriadil niekoľko úkrytov pre Židov a taktiež pre nich zabezpečoval švédske cestovné pasáže, ktoré im poskytovali ochranu. Pred deportáciami do nacistických koncentračných táborov tak zachránil najmenej 20-tisíc Židov.

V januári 1945 zadržali Wallenberga v Budapešti sovietski vojaci a jeho ďalší životný osud je dodnes zahalený tajomstvom. Podľa niektorých historikov bol dva roky po skončení vojny zastrelený v moskovskej väznici. Podľa oficiálnej sovietskej verzie, na ktorej trvá aj Rusko, diplomat zomrel po srdcovej udalosti v júli 1947. Viacero historikov ju však spochybňuje a tvrdia, že Wallenberg žil ešte dlho v Rusku.

Švédske úrady vyhlásili minulý rok Wallenberga za mŕtveho a za dátum smrti určili 31. júl 1952, kedy mal 39 rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #židia #koncentračný tábor #FSB #Raúl Wallenberg