Rusi hromžia na Poliakov. Odstránia pamätníky?

Poľsko-ruský spor v pohľade na dejiny môže prerásť do vážnej roztržky s možnosťou hospodárskej odplaty. Moskva sa obáva, že Varšava rozhodne o odstránení pamätníkov, ktoré pripomínajú sovietskych vojakov, čo oslobodzovali okupovanú krajinu od nacizmu. Vyplýva to zo zákona, ktorý zakazuje totalitné symboly, medzi ktoré zaraďuje aj diela komunistickej propagandy niekdajšieho Sovietskeho zväzu.

02.08.2017 09:00
debata (285)
zväčšiť Pamätník sovietskym vojakom, ktorí... Foto: SITA/AP, Alik Keplicz
pamätník, soviet, poľsko Pamätník sovietskym vojakom, ktorí oslobodzovali Poľsko počas druhej svetovej vojny, vo Varšave.

Zatiaľ nie je jasné, čo všetko v Poľsku zmizne, ale Rusko už v predstihu varuje, že likvidácia pamätníkov nezostane bez revanšu. Denník Izvestia s odvolaním sa na zdroje v rezorte ruskej diplomacie napísal, že pôjde o asymetrické kroky: "Za jednu z možných odpovedí Moskvy sa považuje uvalenie sankcií proti poľským politikom (autorom zákona) a tiež výrazné zníženie úrovne rusko-poľských hospodárskych vzťahov.“ "Sovietsky zväz zaplatil najvyššiu cenu za oslobodenie Poľska – na jeho území v boji proti nepriateľovi padlo viac ako 600-tisíc sovietskych vojakov a dôstojníkov,“ podčiarklo ruské ministerstvo po schválení poľského zákona.

Verejne sa z ruských politikov vyjadril napríklad vplyvný činiteľ Konstantin Kosačov: "Rusko by sa mohlo prestať starať o poľské pamätníky,“ upozornil pred pár dňami na tlačovke šéf výboru pre zahraničné veci hornej komory parlamentu.

Varšava sa nedávno snažila zmierniť obavy Moskvy vyhlásením, že sa určite nesiahne na miesta posledného odpočinku: "Zákon sa nedotkne cintorínov a iných miest, kde sú pochovaní sovietski vojaci,“ informovalo poľské ministerstvo zahraničných vecí. Nevyplýva však z toho, že by sa nemali odstrániť pamätníky na iných miestach.

Ruský politológ Oleg Matvejčev sa nazdáva, že Moskva musí prijať asymetrické opatrenia v prípade, že Poľsko začne vymazávať umelecké diela z očí verejnosti. "Netreba ísť do krajnosti a odstraňovať u nás Poliakom pamätníky, lepšie je zaviesť ekonomické sankcie,“ povedal pre týždenník Argumenty a fakty, pričom pripomenul, že na rozdiel od Poľska je správanie Slovenska, Česka, Maďarska a Rumunska opačné.

Čítajte aj glosu: Keď sa bijú impériá

Nateraz je síce predčasné špekulovať, či by Moskva trestala Varšavu aj hospodárskymi sankciami, ale faktom je, že vo vzájomných vzťahoch sa točí veľa peňazí. "Podiel Poľska v zahraničnoob­chodnom obrate Ruska dosiahol 2,8 percenta v roku 2016. Výmena tovarov medzi dvomi štátmi mala hodnotu 13 miliárd dolárov,“ podotkol denník Izvestia.

Stanica BBC pripomenula, že víťazné ťaženie Červenej armády v rokoch 1944 – 1945 proti nacistom na okupovanom poľskom území zostáva pálčivou témou poľsko-ruských vzťahov: "Mnohí Poliaci videli v Sovietskej armáde okupačnú silu, nie osloboditeľov, keďže nacisticko-sovietska dohoda z roku 1939 viedla k rozkúskovaniu Poľska medzi dva diktátorské režimy,“ napísala BBC v súvislosti s tajným paktom Molotov-Ribbentrop.

Mimochodom, olej do ohňa prilialo aj rozhodnutie Poľska vylúčiť Rusko z medzinárodného projektu múzea v Sobibore, kde nacisti vyvraždili obrovský počet Židov. Vo Varšave chcú, aby sa na jeho budovaní podieľali z iných štátov len Izrael, Holandsko a Slovensko (v Sobibore zahynulo veľa Židov deportovaných z vojnového Slovenského štátu).

© Autorské práva vyhradené

285 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #pamätník sovietskych vojakov