Z ukrajinského pilota - hrdinu sa stal odrazu "vlastizradca"

Tak trochu bez povšimnutia našich médií sa stretol nedávny hrdinský čin ukrajinského pilota Alexandra Akopova, ktorý v Istanbule "posadil" naslepo Airbus A320 so 121 pasažiermi na palube a šiestimi členmi posádky.

03.08.2017 10:00
Airbus A320 Foto:
Poškodený Airbus A320.
debata (150)

Ako informoval denník Milliyet, stroj sa krátko po štarte v letovej hladine 1 200 metrov dostal do búrky a krúpy s veľkosťou slepačieho vajcia zdemolovali prednú časť lietadla vrátane predného skla v cokpite. A tak namiesto do severnej časti Cypru sa pilot rozhodol vrátiť. Tým skôr, že prírodný živel znefunkčnil aj dôležité prístroje. Akopov sa tak riadil informáciami dispečera a v poslednej etape letu naklonil stroj tak, aby cez zavreté bočné okienko videl na pristávaciu dráhu.

„Nedokáže to, určite nepristane,“ bolo počuť z úst svedkov, ktorí celý manéver nakrúcali. A Ukrajinec napriek obavám pristál. Nasledoval potlesk, blahoželania cestujúcich, ale aj prítomných posádok na dráhe letiska, ktoré to prejavili blikaním reflektorov a napokon vyznamenanie Za odvahu z rúk prezidenta Petra Porošenka.

„Urobil som len to, čo bolo mojou povinnosťou profesionála,“ tvrdil v rozhovore pre televíziu 112 Ukrajina Akopov, dlhoročný obyvateľ Donecka s tridsaťročnou praxou v lietaní.

Pilot Alexandr Akopov. Foto: 112 UKRAINA
Alexandr Akopov, pilot Pilot Alexandr Akopov.

Bol to však iba začiatok cirkusu okolo hrdinského činu pilota. Odštartovalo „odhalenie“, podľa ktorého na jednej zo sociálnych sietí umiestnil Ukrajinec fotografiu šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova. Za niekoľko hodín sa tak zo skutočného hrdinu stal pre niektorých Ukrajincov „zradcom národa“. Aspoň v očiach pravicových radikálov, ktorí pod ochranou časti dnešného kyjevského vedenia vnucujú svoju politickú orientáciu drvivej väčšine Ukrajincov. Vraj ide o "prejav sympatií k Rusku“. Pritom, ako samotná obeť politických hier vysvetlila, pravda je prozaická.

„Jedna z letušiek ma sfotografovala a všimla si, že sa vraj podobám na Lavrova a snímku zavesila na internet. Nevedel som o tom. A mimochodom, čo je na tom zlé, že sa podobáme,“ vyjadril sa k „búrke v pohári vody“ pilot, ktorý momentálne v službách tureckej spoločnosti Atlas Global má na starosti aj tréning pilotov na trenažéri.

„Alexander, to čo ste urobili, ide mimo rámec politiky. Vďaka za vašu profesionalitu! Ak vás budú aj naďalej kritizovať vo vašej vlasti, tak dvere máte u nás otvorené,“ objavilo sa vzápätí po útokoch na portále ruského ministerstva zahraničných vecí. Dokonca aj samozvaná Donecká a Luhanská republiky ponúkli Ukrajincovi občianstvo. Zároveň si neodpustili konštatovanie, podľa ktorého škandál je dôkazom nacionalistického charakteru súčasnej Ukrajiny.

© Autorské práva vyhradené

150 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #pristátie #Istanbul #Pilot #Ukrajina #Airbus A320