V Sýrii podľa Ruska začína prímerie v tretej bezpečnostnej zóne

V Sýrii nadobúda účinnosť dohoda o prímerí v tretej bezpečnostnej zóne, a to v oblasti severne od mesta Homs. Oznámil to hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov s tým, že pokoj zbraní v uvedenej zóne začne platiť na poludnie miestneho času.

03.08.2017 11:15
rakka, syria, bojovnici Foto: ,
Severne od sýrskeho mesta Homs začne platiť prímerie. Ilustračné foto.
debata (17)

„V súlade s dohodami 3. augusta o dvanástej hodine miestneho času oddiely umiernenej opozície a jednotky vládnych vojsk úplne zastavujú paľbu zo všetkých druhov zbraní,“ oznámil Konašenkov.

Agentúra AFP poznamenala, že príslušnú dohodu dohodli v júli v Káhire predstavitelia ruskej armády a zástupcovia sýrskych rebelov.

Na vytvorenie spolu štyroch bezpečnostných zón v Sýrii sa v máji dohodli Rusko a Irán, ktoré podporujú Asada, a Turecko, ktoré stojí na strane protivládnych povstalcov.

Generál Sergej Rudskoj z generálneho štábu ruskej armády minulý týždeň v pondelok v Moskve oznámil, že ruská vojenská polícia bola rozmiestnená pozdĺž dvoch bezpečnostných zón na juhozápade Sýrie a v oblasti Ghúta pri sýrskej metropole Damask. Policajti dohliadajú na rešpektovanie dohodnutého prímeria.

Konašenkov tiež zdôraznil, že podobne ako v dvoch už vytvorených bezpečnostných zónach sa tiež v zóne Homs zastavenie bojových akcií netýka teroristických zoskupení Islamského štátu (IS) a Frontu dobytie Sýrie (bývalá An-Nusrat). Umiernená opozícia sa podľa neho dohodou zaviazala, že z územia, ktoré v provincii Homs kontroluje, vypudí všetky sily spojené s oboma uvedenými zoskupeniami.

V piatok má potom ruská vojenská polícia zriadiť pozdĺž deliacej línie dve kontrolné a tri pozorovacie stanoviská, povedal ďalej Konašenkov. Úlohou vojenskej polície bude prispieť k odpútaniu síl oboch strán, monitorovať dodržiavanie prímeria a zabezpečovať bezproblémové dodávky humanitárnej pomoci a prevoz chorých a zranených osôb, dodal hovorca.

Povstalci by tiež mali uvoľniť dopravu po diaľnici spájajúcej mestá Homs a Hama.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #vojna #prímerie