Poľsko bude po brexite osamelejšie než Maďarsko, tvrdí Juncker

Poľsko bude po odchode Británie z Európskej únie "osamelejšie" ako Maďarsko, povedal predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v rozhovore so serverom Politico.

03.08.2017 13:49
Juncker Foto:
V časti rozhovoru venovanej americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi si Juncker nebral servítky.
debata (26)

V odpovedi na otázku ohľadom rozdielu v rokovaní s Varšavou a Budapešťou dodal, že s maďarským premiérom Viktorom Orbánom si veľa telefonuje a často sa vídajú, aj keď o ich schôdzkach verejnosť nevie. „Myslím, že nechcem Maďarsko stratiť,“ uviedol. O Poľsku sa podobne nevyjadril ani ho inak nezmienil, všíma si Politico.

Juncker sa takto vyslovil v časti interview, kde priznal, že únia čelí problémom, vrátane tých s Poľskom a Maďarskom. Tieto štáty odmietajú prijímať utečencov na základe dohodnutých kvót. Brusel ich kritizuje tiež kvôli údajnému podkopávaniu právneho štátu.

Brexit je podľa Junckera nezvratný

Šéf EK takisto nepovažuje za pravdepodobné, že proces vedúci k brexitu sa ešte dá zvrátiť a že Británia nakoniec vzhľadom na nepríjemné vyjednávania neodíde. Pracovná hypotéza komisie podľa neho je, že Londýn úniu nakoniec opustí. „Nemyslím si to, čo maltský premiér (Joseph Muscat), ktorý nevylúčil, že brexit sa konať nebude,“ uviedol Juncker.

Zopakoval, že rozhovory s Britániou má pevne v rukách hlavný vyjednávač únie Michel Barnier. On sám sa vraj zaoberá brexitom len nevyhnutný čas, ktorý bližšie nespresnil. Junckerov šéf štábu Martin Selmayr v máji uviedol, že predseda komisie nevenuje brexitu viac ako polhodinu týždenne. Sám Juncker k tomu povedal, že sa radšej venuje „pozitívnej úniovej agende“, ako je ekonomický rast a investície, migrácia a bezpečnosť a posilňovanie obchodných vzťahov s Japonskom, Kanadou a Latinskou Amerikou.

Ohľadom čerstvých amerických sankcií voči Rusku povedal, že únia je pripravená „prijať do niekoľkých dní protiopatrenia“, ak by sa nové sankcie dotkli aj európskych firiem.

V časti rozhovoru venovanému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi si Juncker podľa Politico nebral servítky. Hlave USA už „vysvetlil“, že by si „mali prestať priať, aby aj ostatní napodobnili Britániu“ a odišli z európskeho bloku. Rovnako si robil žarty z neorganizovaného spôsobu, akým miliardár vládne v Bielom dome. „Je to neskutočné,“ povedal predseda komisie v odpovedi na otázku týkajúcu sa nedávnych personálnych zmien v Bielom dome, keď bol riaditeľ pre komunikáciu Anthony Scaramucci prepustený len po desiatich dňoch vo funkcii.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Juncker #Maďarsko #Brexit