Vo Venezuele sa zíde Ústavodárné zhromaždenie, očakávajú sa protesty

Vo Venezuele má po prvýkrát zasadnúť Ústavodarné zhromaždenie, ktorého vznik ako nedemokratický krok bojkotovala opozícia a kritizovalo mnoho štátov, vrátane USA. V juhoamerickej krajine, zmietanej od apríla protivládnymi protestmi s viac ako 120 obeťami, sa očakávajú veľké demonštrácie

04.08.2017 07:31
caracas, maduro, venezuela Foto: ,
Demonštranti v posledných týždňoch zorganizovali niekoľko veľkých protestov proti vláde Nicolása Madura.
debata (5)

K stretom môže dôjsť aj priamo v budove parlamentu, kde má nový orgán zasadnúť a kde opoziční poslanci chcú naďalej vykonávať svoje mandáty.

Opozícia, ktorá má od vlaňajšieho januára v parlamente väčšinu, zvolala na dnes demonštrácie. Chce tak protestovať proti novému orgánu, ktorým prezident Nicolás Maduro hodlá upevniť svoju moc. Ústavodarné zhromaždenie bude mať totiž podľa právnych expertov výnimočné právomoci. Opozícia sa obáva, že rozpustí parlament a odvolá generálny prokurátorku, ktorá v posledných mesiacoch kritizuje vládu a najvyšší súd za protiústavné kroky.

Maduro tvrdí, že nový orgán je nutný pre upokojenie situácie v krajine, zmietanej politickou a ekonomickou krízou. Za tento vývoj je ale podľa opozície zodpovedný práve Madurov autoritársky spôsob vlády a jeho socialistická hospodárska politika. Od vlaňajšieho januára, keď socialisti stratili po viac ako 15 rokoch väčšinu v parlamente, blokuje prezidentovi naklonený najvyšší súd prácu poslancov a ruší nimi prijaté zákony.

Ústavodarné zhromaždenie, na ktorého predsedníctvo kandiduje aj prezidentova manželka Cilia Floresová, ovládnu Madurovi priaznivci. Opozícia totiž nedeľné voľby bojkotovala, takže ani nepostavila svojich kandidátov.

Voľby do nového orgánu označila za zmanipulované opozícia aj firma Smartmatic, ktorá ich zaisťovala po technickej stránke. Podľa šéfa firmy bola účasť prinajmenšom o milión voličov nižšia, než je vládou uvádzaných osem miliónov. USA kvôli tomuto hlasovania uvalili sankcie na niekoľko činiteľov venezuelského režimu vrátane prezidenta Madura.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #Venezuela #opozícia #Ústavodarné zhromaždenie