Putinov kritik Navaľnyj dostal pokutu za agitáciu

Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj dostal pokutu 300-tisíc rubľov (takmer 4 200 eur) za porušenie pravidiel kampane pred prezidentskými voľbami, ktoré sa uskutočnia budúci rok. Súd mu pokutu uložil za to, že vyzýval ľudí na účasť na nepovolených demonštráciách.

04.08.2017 07:49
debata (45)

Navaľnyj v posledných dvoch mesiacoch zorganizoval dva veľké protivládne pouličné protesty a oznámil, že sa v marci budúceho roka chce uchádzať o post hlavy štátu.

Ruský opozičný predák Alexej Navaľnyj. Foto: Reuters, MAXIM SHEMETOV
Alexej Navalnyj Ruský opozičný predák Alexej Navaľnyj.

Úradujúci šéf Kremľa Vladimir Putin zatiaľ svoju kandidatúru neohlásil, ale všeobecne sa očakáva, že tak urobí a znovu vyhrá.

Navaľnyj povedal, že polícia prišla k nemu domov a odviedla ho na súd. Ten mu pokutu udelil za to, že vyzýval ľudí na účasť na demonštráciách prostredníctvom videí umiestnených na internetovom portáli YouTube.

„Pokuta tristotisíc. Neskôr ich strhneme z platu sudcu,“ žartoval dnes na Twitteri kritik Kremľa.

Ruská volebná komisia nedávno dospela k záveru, že Navaľnyj sa prezidentských volieb nemôže zúčastniť, pretože bol predtým usvedčený zo sprenevery. Navaľnyj, ktorý je považovaný za bojovníka proti korupcii, však príslušný rozsudok pokladá za politicky motivovaný.

Pokutu vo výške 300-tisíc rubľov, respektíve 25-tisíc rubľov (takmer 350 eur) súd vo štvrtok uložil tiež dvom členom Navaľného predvolebného tímu, Leonidovi Volkovovi a Nikolajovi Ljaskinovi.

Navaľnyj vstúpil do ruskej politiky ako protikorupčný bloger a postupne sa na roztrieštenej opozičnej scéne stal dominantnou osobnosťou. Úrady sa snažia Navaľnému v kampani všemožne brániť.

Vo februári bol odsúdený k päťročnému podmienečnému trestu kvôli tomu, že okradol lesnícky podnik Kirovles. V máji verdikt potvrdil odvolací súd. Rozsudok je tak právoplatný, čo Navaľnému podľa ruských zákonov bráni kandidovať.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #prezidentské voľby #Alexej Navaľnyj