Sankcie kritizuje Moskva, Brusel i Trump

Na nové protiruské sankcie, ktoré šéf Bieleho domu Donald Trump podpísal v stredu, Moskva reagovala nebývalo ostro. Ruský premiér Dmitrij Medvedev ich označil za "vyhlásenie totálnej obchodnej vojny" a "koniec nádejí na zlepšenie vzťahov s USA".

04.08.2017 10:00
Trump Foto:
Šéf Bieleho domu Donald Trump včera obvinil Kongres zo zodpovednosti za to, že vzťahy USA s Ruskom "sú na rekordne nízkej a veľmi nebezpečnej úrovni".
debata (150)

Nespokojný je aj Brusel, ktorý v obave o svoje energetické projekty s Ruskom si vyhradil právo na recipročnú odpoveď voči USA, ak budú ohrozené ekonomické záujmy Európskej únie.

V kritike nového balíka protiruských sankcií, k podpisu ktorého ho donútil takmer jednomyseľný postoj Kongresu, pokračoval včera aj Trump. „Naše vzťahy s Ruskom sú na rekordne nízkej a veľmi nebezpečnej úrovni. Môžete za to poďakovať Kongresu,“ napísal na Twitteri.

Trump svoje rozhodnutie nevyužiť prezidentské právo veta proti „chybnému“ zákonu zdôvodnil „záujmami národnej jednoty“. V Kongrese má totiž nová séria sankcií proti Kremľu takú masívnu podporu, že by kongresmani bez problémov prehlasovali prípadný pokus prezidenta zablokovať ich. Trumpovi tak nezostala iná možnosť, než sa podvoliť vôli zákonodarcov.

Moskva, ktorá do Trumpa vkladala veľké nádeje, ho teraz už zjavne odpísala ako slabocha. Jeho administratíva podľa Medvedeva „preukázala úplnu bezmocnosť a tým najponižujúcejším spôsobom prenechala výkonné právomoci Kongresu“. Ruský premiér tak komentoval ustanovenia sankčného zákona, podľa ktorého hlava štátu nesmie sankcie zmierniť ani zrušiť bez súhlasu zákonodarcov. Tento fakt podľa Medvedeva „mení rozloženie síl v politických kruhoch USA“.

„Americký establišment Trumpa na hlavu porazil, prezident nemohol zákon nepodpísať,“ konštatoval Medvedev. „Nová sankčná téma vznikla predovšetkým preto, že je ďalšou cestou, ako Trumpa zmravniť. Nasledovať budú nové ťahy, ktorých cieľom je zbaviť ho moci. Nesystémový hráč má byť zlikvidovaný,“ predpovedá Medvedev.

Predseda ruskej vlády je presvedčený, že ak sa nestane nejaký zázrak, režim sankcií bude trvať celé desaťročia. Vzťahy medzi USA a Ruskom budú odteraz krajne napäté bez ohľadu na zloženie Kongresu alebo na osobu prezidenta. Rusko za tejto situácie sa musí spoliehať hlavne samo na seba, zdôraznil Medvedev.

Nový americký sankčný zákon obmedzuje možnosti obchodnej spolupráce USA s Ruskom, okrem iného v kľúčovej energetickej oblasti. Dáva prezidentovi USA možnosť trestať aj európske firmy, ktoré s Moskvou v energetickej sfére spolupracujú.

Brusel Trumpa varoval

EÚ zatiaľ podľa predsedu Európskej komisie nebude reagovať na nové americké sankcie proti Rusku, vyhradzuje si však možnosť odplácať Spojeným štátom rovnakou mincou, pokiaľ tieto sankcie poškodia ekonomické záujmy únie. „Sme pripravení. Musíme brániť naše ekonomické záujmy voči Spojeným štátom, a urobíme to,“ povedal Jean-Claude Juncker.

Toto varovanie Brusel adresoval priamo Trumpovi. Nový zákon totiž dáva Bielemu domu možnosť zaviesť sankcie proti firmám, ktoré pomáhajú pri budovaní ruských vývozných plynovodov, akým je napríklad Nord Stream 2 vedený po dne Baltského mora do Nemecka. Prezidentovi to však neukladá ako povinnosť a rozhodovanie v tejto otázke tak ponecháva v jeho výhradnej kompetencii.

© Autorské práva vyhradené

150 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #Rusko #protiruské sankcie #Donald Trump