'Lucifer' sužuje Európu aj naďalej, o život pripravil zatiaľ päť ľudí

Vlna horúčav v Taliansku, častiach Francúzska, v Španielsku a na Balkáne si od začiatku augusta vyžiadala najmenej päť životov, spôsobuje požiare a ničí úrodu.

05.08.2017 16:29
debata (19)

Hrozia výpadky elektriny a nedostatok vody. Úrady v niektorých oblastiach zaviedli dopravné obmedzenia a zakázali prácu vonku v najteplejších častiach dňa, keď teploty presahujú 40 stupňov Celzia.

Zároveň vyzývajú obyvateľov, aby zostali v uzavretých miestnostiach a pili dostatok vody, píšu agentúry. Podľa meteorológov ide o „ochutnávku“ toho, čo kontinentu v najbližších desaťročiach nachystá globálne otepľovanie, napísala agentúra AFP.

V alpskej oblasti Slovinska zaznamenali prvú tropickú noc, kedy vo výške 1500 metrov nad morom teplota cez noc neklesla pod 20 stupňov.

V Srbsku sa hovorí o „pekelných“ horúčavách, ktoré vraj prišli z Afriky. V početných balkánskych mestách bola už ráno okolo 8:00 SELČ dosiahnutá teplota viac ako 30 stupňov Celzia. V priebehu dňa by mala vystúpiť až na 42 stupňov. Začiatkom týždňa klesnú denné hodnoty na okolo 30 stupňov Celzia, než udrie ďalšia vlna horúčav.

V alpskej oblasti Slovinska v tomto týždni zaznamenali prvú tropickú noc, kedy vo výške 1500 metrov nad morom teplota cez noc neklesla pod 20 stupňov. Chorvátske úrady vyzývajú turistov k opatrnosti na plážach a počas cestovania.

Dvoch mŕtvych hlási Rumunsko. Štyridsaťpäťročný muž skolaboval a zomrel v severovýchodnej časti krajiny v piatok pri práci na poli. Šesťdesiatročný muž zomrel vo štvrtok na infarkt na ulici vo východorumunskom prístave.

V Taliansku sa ako príčina úmrtia uvádza horúčava u najmenej troch osôb. Na tunajšie pohotovosti sa v posledných dňoch obracia o 15 až 20 percent viac ľudí. Miestni horúčavu prezývajú „Lucifero“, teda Lucifer.

V Albánsku kvôli veľkým horúčavám vypuklo viac ako 15 lesných požiarov, desiatky ďalších zachvátili iné regióny. Horúce a suché počasie ničí úrodu obilia a obavy z nedostatku vody prinútili úrady k výzvam obmedziť jej použitie len na základné potreby.

Maďarské štátne železnice budú na frekventovaných staniciach rozdávať vodu. Ľadové medvede v budapeštianskej zoologickej záhrade dostávajú obrovské porcie ľadových kociek a chladených vodných melónov, aby sa vyrovnali s teplotnými podmienkami.

O 15 až 30 percent nižšia má byť tento rok kvôli počasiu úroda vína a olív.

Vo Francúzsku je stále v pamäti katastrofálny rok 2003, kedy si horúčavy podľa odhadov vyžiadali smrť 15-tisíc dôchodcov, z ktorých niektorí boli sami doma.

V krajine v piatok zaznamenali niekoľko teplotných rekordov, zvlášť v Montpellier a na Korzike, kde sa ortuť teplomera vyšplhala až na 42,7 °C.

Čakajúci turisti pred vstupom do Vatikánu počas... Foto: Reuters, MAX ROSSI
horucavy, teplo, horucava, vatikan Čakajúci turisti pred vstupom do Vatikánu počas extrémnej vlny horúčav, ktorá zasiahla takmer celú Európu.
19 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #horúčavy #Európa #extrémne horúčavy