BR OSN schválila nové prísne sankcie proti KĽDR, Trump je spokojný

Bezpečnostná rada OSN jednomyseľne schválila návrh USA na uvalenie nových tvrdých sankcií na Severnú Kóreu kvôli jej dvom nedávnym raketovým testom.

06.08.2017 08:50
debata (13)

Na základe doteraz najtvrdších sankcií môže Pchjongjang prísť zhruba o tretinu ročných príjmov z vývozu. OSN tak chce Severnú Kóreu vystaviť ešte silnejšiemu tlaku, či sa tak ale podarí priviesť Pchjongjang k rozumu, je podľa agentúry DPA viac ako otázne.

Rezolúcia je už ôsmym takým dokumentom, ktorý BR OSN prijala od roku 2006. Účinok ale nemala žiadna z nich.

Posledná rezolúcia BR OSN uvalila sankcie na vývoz uhlia, železa, železnej rudy, olova, rýb a morských plodov. Príjmy z ich vývozu prinášajú severokórejskému režimu zhruba jednu miliardu dolárov (840 miliónov eur) ročne, tj. tretinu celkových ročných príjmov z vývozu. Zakazuje tiež štátom vydávať nové vstupné a pracovné povolenie Severokórejčanom, čo je ďalší zdroj peňazí pre režim vodcu Kim Čong-una.

Velvyslankyňa USA pr OSN Nikki Haleyová a jej... Foto: SITA/AP, Mary Altaffer
Haleyová. OSN, BR OSN, Rycroft Velvyslankyňa USA pr OSN Nikki Haleyová a jej britský kolega Matthew Rycroft počas hlasovania o nových sankciách OSN na pôde Bezpečnostnej rady.

Sankcie bez účinku

Zakazuje tiež zakladanie akýchkoľvek nových spoločných podnikov so severokórejskými firmami a zahraničné investície do už existujúcich podnikov.

Rezolúcia je už ôsmym takým dokumentom, ktorý BR OSN prijala od roku 2006 v súvislosti so severokórejskými jadrovými a raketovými testami. Účinok ale nemala žiadna z nich, Pchongjang napriek všetkým varovaniam naďalej pokračuje v jadrových a raketových testoch.

Začiatkom júla prvýkrát úspešne vyskúšal medzikontinentálnu balistickú raketu; koncom toho istého mesiaca potom test zopakoval. Americká armáda následne potvrdila, že Severná Kórea skutočne odpálila nový druh rakety, ktorým je schopná zasiahnuť Aljašku.

Spokojnosť Trumpa

Americký prezident Donald Trump ocenil súhlas Bezpečnostnej rady OSN s americkým návrhom tvrdých sankcií proti Severnej Kórei.

„Bezpečnostná rada OSN práve odhlasovala sankcie proti Severnej Kórei (pomerom) 15–0. Čína a Rusko hlasovali s nami. Veľký finančný dopad!,“ napísal Trump na twitteri.

USA hovorí o silnom zásahu režimu

Schválená desaťstránková rezolúcia odsudzuje veľmi ostro najnovšie severokórejske raketové testy a označuje ich za „násilné a nezastierané pohŕdanie“ doterajšími rezolúciami.

Rezolúcia uvaľuje navyše zákaz cestovania na deväť Severokórejčanov, ktorí sa podieľajú na bankových a vojenských obchodoch. Ich majetok rovnako ako aktíva štyroch severokórejských podnikov, vrátane dvoch bánk a jednej poisťovne, bol zmrazený. Severná Kórea bude „ťažko zasiahnutá“, povedala veľvyslankyňa USA pri OSN Nikki Haleyová.

THAAD len veci komplikuje

Čínsky zástupca pri OSN vyzval Severnú Kóreu, aby zastavila akcie, ktoré by mohli viesť k ďalšej eskalácii napätia na Kórejskom polostrove. Znovu tiež apeloval na Južnú Kóreu, aby sa vzdala sprevádzkovania odpaľovacích zariadení amerického protiraketového systému THAAD na svojom území a demontovala už rozmiestnené zariadenia.

Peking je presvedčený, že rozmiestnenie systému THAAD bezpečnostné obavy Južnej Kórey nevyrieši a veci iba skomplikuje.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Severná Kórea #sankcie #BR OSN #raketové testy