Dôchodcovia v Rusku patria k najchudobnejším skupinám, hoci mnohí pracujú

Dôchodcovia v Rusku patria k chudobou najviac ohrozeným sociálnym skupinám, vyplýva zo štúdie moskovskej ekonomickej univerzity a ruskej akadémie vied. Zhruba 20 percent Rusov pracuje aj po odchode do dôchodku; viac než polovici penzistov totiž chýbajú peniaze na jedlo alebo oblečenie.

08.08.2017 08:00
debata (132)

Zhruba 12 percent dôchodcov nemá žiadne prostriedky na potraviny, napísal ruský denník Kommersant.

Štúdia poukazuje na to, že hoci podľa federálneho štatistického úradu Rosstat sa dôchodky v prvej polovici tohto roka zvýšili o 5,9 percent, jednalo sa o jednorazový doplatok v januári. Vo februári, v marci aj v apríli dostávali ruskí penzisti v skutočnosti o pol percenta menej peňazí ako vlani.

Po odchode do dôchodku v súčasnosti pracuje v Rusku 25 percent žien vo veku medzi 55 a 60 rokmi a 19 percent mužov vo veku medzi 60 a 65 rokmi. Najviac aktívni sú pritom ľudia, ktorí sú v dôchodku nie viac ako päť rokov, mnohí z nich majú vyššie vzdelanie alebo odbornú kvalifikáciu.

Podľa štúdie hľadajú dôchodcovia okrem zamestnania aj iné spôsoby, ako sa prispôsobiť súčasnej kríze. Približne päť percent z nich pestuje vlastné ovocie, zeleninu alebo kvety, ktoré následne predáva. Ďalších 2,4 percent chová na predaj vtáctvo, ryby a ďalšie zvieratá. Menej ako jedno percento prenajíma nehnuteľnosť. Za posledných 15 rokov sa však táto aktivita znížila viac ako na polovicu, uvádzajú autori štúdie.

Pre nedostatok prostriedkov ruskí penzisti šetria na základných potravinách. Strava väčšiny rodín dôchodcov tak stále menej zodpovedá normám, ktoré odporúča ruské ministerstvo zdravotníctva.

132 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Dôchodcovia #chudoba