Ruské vlaky obídu Ukrajinu, na rade je plyn

Ukrajina prišla o časť tranzitu ruských vlakov. Rusko na juhovýchodnej hranici s Ukrajinou postavilo novú železnicu medzi obcami Žuravka a Millerovo. Nové koľajnice nahrádzajú trať zo sovietskej éry. Ukrajina v budúcnosti môže prísť aj o tranzit plynu prostredníctvom plynovodu Nord Stream II na dne Baltského mora, ktorého výstavbu Rusi preferujú napriek protestom Ukrajiny aj Slovenska.

08.08.2017 09:50 , aktualizované: 09.08.2017 11:42
debata (278)

Železnicu Žuravka-Millerovo v dĺžke 277 km začali stavať v roku 2015. Na jej stavbe pracovalo viac ako 1700 vojakov s viac ako 700 kusmi techniky, jeden vojak tu prišiel o život. Počas stavby trate našli sedem leteckých bômb z čias druhej svetovej vojny.

Podľa ruského ministra obrany Sergeja Šojgu má nová trať obrovský význam pre intenzívnu a bezpečnú prepravu južným smerom. Pôvodná trať v istom úseku kopírovala hranice medzi Ukrajinou a Ruskom, pričom následne niekoľko kilometrov viedla cez ukrajinské územie a až následne sa vrátila do Ruska.

Na stavbe dvojkoľajnej a elektrifikovanej trate sa podieľala vojenská jednotka, ktorú minister obrany vyznamenal. Brigáda vznikla podľa serveru Newsru.com krátko ešte po druhej svetovej vojne, aby plnila „úlohy štátneho významu“, ako bola stavba Bajkalsko-amurskej magistrály, železnice do prístavu Novorossijsk, oprava tratí v Čečensku a v Abcházsku či obnova infraštruktúry na anektovanom Kryme.

Železnicu Žuravka-Millerovo v dĺžke 277 km začali stavať v roku 2015. Na jej stavbe pracovalo viac ako 1700 vojakov.

Nová trať však priamo ovplyvní len tranzit vlakov zo severu na juh. Ruské a čínske vlaky na Slovensku daná železnica neovplyvní. Cez Slovensko stúpa intenzita vlakov z Číny. Šéf Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia (ZSSK Cargo) Martin Vozár v rozhovore pre Pravdu povedal, že podľa plánu by cez Slovensko mali jazdiť kontajnerové vlaky z Číny každý týždeň. Krajina chce do Európy poslať do roku 2020 až 5-tisíc vlakov ročne.

Rusko má však v pláne obchádzať Ukrajinu. Ruský plynárenský gigant Gazprom spolu s niektorými európskymi krajinami plánuje financovať výstavbu plynovodu Nord Stream II, ktorý by odklonil tranzit plynu z Ukrajiny. Plyn by však navyše obišiel aj územie Slovenska. Ukrajina by vďaka novému plynovodu prišla ročne o dve miliardy dolárov. Do rokovaní o plynovode v júni vstúpila aj Európska komisia, ktorá chce zatlačiť na zachovanie dlhodobého tranzitu plynu cez Ukrajinu aj po roku 2019.

zväčšiť
ruská železnica

Krajiny Európskej únie majú definitívne odklepnúť mandát komisie na rokovania o plynovode na jeseň počas predsedníctva Estónska. Krajina, ktorá v tom čase predsedá Európskej komisii, patrí k odporcom výstavby plynovodu.

Vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou sa prudko zhoršili v roku 2014 po zvrhnutí proruského prezidenta prozápadnými demonštrantmi v Kyjeve. Rusko následne zabralo polostrov Krym a vypukol ozbrojený konflikt medzi Ruskom podporovanými separatistami a ukrajinskými vládnymi vojskami v ruskojazyčnej oblasti Donbasu na východe Ukrajiny. Konflikt si od apríla 2014 vyžiadal viac ako 10-tisíc mŕtvych.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

278 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #železnica #Ukrajina