V Moskve začína proces s exministrom obvineným z korupcie

Bývalý ruský minister hospodárstva Alexej Uljukajev po príchode v sprievode väzenskej eskorty na moskovský súd, kde má byť súdený za korupciu v podobe dvojmiliónového úplatku, trval na svojej nevine.

08.08.2017 11:31
Putin, Uljukajev Foto: ,
Prezident Vladimir Putin a minister hospodárstva Alexej Uljukajev pred jeho obvinením a odvolaním počas debaty v Kremli.
debata (8)

„Čo si myslíte? Samozrejme, že nie,“ odvetil na otázku, či priznáva vinu. V prípade odsúdenia hrozí Uljukajevovi až 15 rokov väzenia.

Prípadu venujú médiá značnú pozornosť, aj keď je pojednávanie na súde predbežné a koná sa za zatvorenými dverami, teda s vylúčením verejnosti. Uljukajev bol v ruských vládnych štruktúrach považovaný za mocnú osobu a jeho zatknutie, vlani v novembri, vyvolalo v Moskve nebývalý škandál, po prvýkrát od konca Sovietskeho zväzu bol zatknutý úradujúci člen federálnej vlády.

Exminister bol po zatknutí obvinený, že vymáhal od štátneho ropného koncernu Rosnefť viac ako dva milióny dolárov ako úplatok za podpis dokumentov na prevzatie regionálnej ropnej spoločnosti Bašněfť. Uljukajev údajne padol do protikorupčnej pasce, ktorú zorganizovala tajná služba FSB. O ministra sa vraj zaujímala asi rok, niekoľko mesiacov odpočúvala jeho telefón.

Kremeľ po zadržaní Uljukajevovi jeho osud nijako neuľahčil. Prezident Vladimir Putin v decembri vyhlásil, že výsledky vyšetrovania boli dostatočné pre stratu dôvery a odvolanie z funkcie.

Sám exminister akékoľvek previnenie poprel a zadržanie označil za provokáciu. Na proces čakal v domácom väzení. Ešte pred svojím zatknutím sa verejne vyslovil proti prevzatiu Bašněfťa ropným koncernom, v ktorého čele stojí Igor Sečin, považovaný za Putinovho blízkeho spolupracovníka.

Kauza podnietila v Rusku aj na Západe špekulácie, že v ruskom vedení sa odohráva boj medzi konzervatívcami a umiernenými. Uljukajev bol známy ako liberál, ktorý sa vyslovoval proti rastúcim zásahom vlády do ruskej ekonomiky.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Rusko #súdny proces #Alexej Uljukajev #exminister