KĽDR už má jadrovú hlavicu pre balistické rakety. Trump hrozí ohnivou odvetou

Severná Kórea už vyvinula miniaturizovanú jadrovú hlavicu, ktorou môže byť vyzbrojená balistická raketa. S odvolaním sa na odhad americkej armádnej rozviedky to v utorok napísal denník The Washington Post.

08.08.2017 20:30 , aktualizované: 22:16
debata (82)

Ak je informácia pravdivá, prekročila by podľa denníka KĽDR kritickú hranicu, za ktorou sa stáva jadrovou mocnosťou.

Tajnú analýzu severokórejských armádnych kapacít vyhotovila koncom júla americká vojenská rozviedka DIA, napísal washingtonský denník. Podobnú informáciu podľa agentúry AP oznámilo aj japonské ministerstvo obrany. Pentagon v júni odhadol, že Pchjongjang môže mať až 60 jadrových bômb. Niektorí nezávislí experti však tvrdia, že ich počet je v skutočnosti oveľa menší.

Jadrový program KĽDR postupuje oveľa rýchlejšie, než zahraniční odborníci predpovedali, pripomenul The Washington Post. S odkazom na amerických úradníkov uviedol, že pokročilejší je aj vývoj medzikontinen­tálnych balistických rakiet schopných zasiahnuť územie USA.

Americkej rozviedke zatiaľ nie je známe, či severokórejský režim už jadrové hlavice úspešne vyskúšal, hoci KĽDR to už vlani oficiálne oznámila, napísal denník. Od roku 2006 krajina uskutočnila päť jadrových testov, posledný z nich vlani v septembri.

Informácie o hlavici je výzvou pre prezidenta Donalda Trumpa, ktorý prehlasuje, že jadrové vyzbrojovanie ohrozujúce Spojené štáty severokórejskému režimu nedovolí. Trumpov poradca pre národnú bezpečnosť Herbert McMaster nedávno televíziu MSNBC povedal, že predstava Severnej Kórey vyzbrojenej medzikontinen­tálnymi raketami s jadrovou hlavicou je „z hľadiska prezidenta neprípustná,“ uvádza The Washington Post.

Trump pohrozil Pchjongjangu ohnivou odvetou

Severná Kórea by sa radšej nemala ďalej Spojeným štátom vyhrážať, ak bude, narazí na ohnivú zlobu, akú svet nevidel. Na tlačovej konferencii v Bedminstere v štáte New Jersey to vyhlásil prezident USA Donald Trump.

Varovanie do Pchjongjangu adresoval v čase, keď médiá publikujú informácie o výraznom pokroku severokórejského režimu pri vývoji jadrovej a raketovej technológie.

82 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #balistické rakety #jadrová hlavica