Saakašvili odmietol litovské občianstvo, chce späť na Ukrajinu

Bývalý gruzínsky prezident prišiel o ukrajinské občianstvo v júli v dôsledku ostrého sporu s prezidentom Petrom Porošenko.

09.08.2017 07:34
debata (39)

Exgubernátor ukrajinskej Odesy Michail Saakašvili odmietol ponuku litovského občianstva a trvá na tom, že sa bude usilovať o návrat ukrajinského pasu. Napísala to agentúra Interfax.

Saakašvili o občianstvo rodného Gruzínska prišiel v decembri 2015, v neprítomnosti bol v Tbilisi obvinený zo zneužitia úradu.

Bývalý gruzínsky prezident a gubernátor... Foto: Reuters, GLEB GARANICH
Michail Saakašvili Bývalý gruzínsky prezident a gubernátor ukrajinskej Odesy Michail Saakašvili.

Exprezident, ktorý sa teraz zdržiava v Poľsku, ponuku litovského pasu s poďakovaním odmietol, napísal Interfax. „Musia mi vrátiť ukrajinské občianstvo, o ktoré som prišiel nelegálne. Mnohí Ukrajinci s tým nesúhlasí a cítili by sa osamotení, keby som ich opustil,“ konštatoval gruzínsky politik, ktorý na Ukrajine žil v dobe štúdií.

Saakašvili podľa Interfaxu zatiaľ cestovať môže, pretože mu ukrajinský pas nikto neodobral. Proti rozhodnutiu Kyjeva sa chce brániť na ukrajinských súdov. Zástupca šéfa ukrajinskej pohraničnej služby Vasyl Servaťuk novinárom v utorok povedal, že ak sa pokúsi Saakašvili o vstup na ukrajinské územie, bude mu pas odobraný a on sám bude vyhostený.

Porošenko pôvodne Saakašviliho na Ukrajinu sám povolal a v roku 2015 mu zveril post odeského gubernátora. Neskôr ale gruzínsky exprezident Porošenka tvrdo kritizoval za to, že vraj váha v krajine s reformami a otvára dvere korupčníkom. Saakašvili sa s ním rozišiel a založil na Ukrajine vlastné politickú stranu. Správa o odobratí pasu ho zastihla počas návštevy USA.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #občianstvo #Gruzínsko #Ukrajina #Michail Saakašvili #Petro Porošenko