Moskovský burič sa vracia. Do ulíc?

Opozičného lídra prepustili z nápravného zariadenia v Tambovskej oblasti. Čakala ho 400-kilometrová cesta domov, do Moskvy, kde zvolal veľkú tlačovú konferenciu. Tam chce štyridsaťročný radikálny ľavičiar hľadať odpoveď na klasickú leninskú otázku: "Čo robiť?".

09.08.2017 13:00
Udaľcov Foto:
Radikálny ľavičiar Sergej Udaľcov po prepustení na slobodu v Tambovskej oblasti.
debata (55)

V krátkom vyjadrení pre televíziu REN toho veľa neprezradil. „Treba hľadieť vpred. Všetko, čo sa stalo predtým, bolo, samozrejme, pochopené a zanalyzované,“ povedal jeden z niekdajších najostrejších kritikov Kremľa.

Plne som podporil pripojenie Krymu. Celkovo som veľmi rád, že Krym je s nami.
Sergej Udaľcov, ruský opozičný aktivista

Za dlhý čas, čo sa tradične takmer dohola vystrihaný milovník čierneho oblečenia vytratil z verejného priestoru, sa Rusko výrazne zmenilo. Protestné hnutie takmer utíchlo a krajina sa chystá na budúcu jar o ďalších šesť rokov predĺžiť mandát prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Udaľcov sa pre REN TV vyslovil len k jednej udalosti, ktorá sa odohrala za jeho neprítomnosti. „Plne som podporil pripojenie Krymu. Celkovo som veľmi rád, že Krym je s nami,“ potvrdil spoločný postoj s Kremľom.

Udaľcova odsúdili za organizovanie masovej demonštrácie na moskovskom Blatnom námestí, ktorá 6. mája 2012, v predvečer Putinovej inaugurácie, prerástla do násilných konfliktov s políciou. Jeho žiadosť o podmienečné prepustenie súd vlani zamietol s odôvodnením, že stále nepriznal a neoľutoval svoju vinu, a hoci sa v nápravnom zariadení správal v zásade vzorne, košeľu si nie vždy opral v čase na to určenom.

Opozičného kolegu na sociálnych sieťach privítali na slobode viacerí jeho druhovia. „Štyri a pol roka prežil zatvorený na základe sfabrikovanej kauzy. Držal sa ako chlapík,“ napísal na Twitteri Alexej Navaľnyj, ktorý sa za účasť na organizácii demonštrácie na Blatnom námestí vyhol trestu.

„Bol to dlhý trest. Má pevný charakter. Želám úspechy na slobode,“ napísal na sociálnej sieti v londýnskom exile žijúci podnikateľ a Putinov oponent Michail Chodorkovskij, ktorý si pred omilostením odsedel za mrežami vyše desať rokov.

Analytici zatiaľ iba hádajú, či a ako sa Udaľcov zaradí na opozičnej scéne. „Má iba dve možné cesty v politike – buď systémovú, bezpečnú a mŕtvu. Alebo mimosystémovú, nebezpečnú, ale živú,“ tvrdí politológ Nikolaj Mironov. „Skutočnosť, že sa stretne s novinármi prakticky hneď po vyjdení na slobodu, naznačuje, že ráta s triumfálnym návratom do politiky,“ napísal denník Nezavisimaja gazeta.

Udaľcov mal povesť búrliváka, ktorý pre svoju ťažkú povahu nie vždy našiel spoločnú reč s ostatnými aktivistami protestného hnutia. O tom, že by sa mu to teraz malo podariť, viacerí pochybujú. „Ľavicové hnutie teraz zažíva úpadok, rozštiepilo sa v otázkach Ukrajiny, vzťahov k sexuálnym menšinám i nacionalizmu. Pre svoje terajšie postoje Udaľcov sotva bude schopný spolupracovať s ľavicovými demokratmi,“ predpovedá pre Nezavisimuju gazetu aktivista nekomunistickej ľavice Nikolaj Kavkazskij.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sergej Udaľcov #radikálna ľavica