Útočníka z Paríža zatkli, traja zo šiestich vojakov sú zranení vážne

Páchateľom útoku na policajtov na parížskom predmestí je podľa všetkého 36-ročný alebo 37-ročný prisťahovalec z Alžírska. Podľa agentúry AFP mal v krajine povolenie na pobyt. Predtým niektoré médiá špekulovali o tom, že je vo Francúzsku bez súhlasu.

09.08.2017 10:26 , aktualizované: 21:24
debata (52)

Muž zadržaný na diaľnici severne od Paríža je páchateľom útoku. Podľa televízie France24 to potvrdil premiér Édouard Philippe.

„Išiel v hľadanom automobile a snažil sa utiecť,“ citoval policajné zdroje web denníka Le Parisien.

Policajti po mužovi strieľali a niekoľkokrát ho zasiahli, teraz je v nemocnici, uviedol web.

Tridsaťsedemročného muža pri zásahu na diaľnici A16 údajne zasiahli piatimi guľkami, postrelený bol tiež jeden policajt. Toho však zranili jeho kolegovia, zatknutý nebol ozbrojený.

Jeho vozidlo zodpovedalo skorším zisteniam vyšetrovateľov.

Mimo ohrozenia života

Traja francúzski vojaci sú vážne zranení po incidente. Povedala to ministerka obrany Florence Parlyová s tým, že žiadny z nich nie je v ohrození života. Čin ministerka označila za „podlý“.

„Šesť vojakov z 35. regimentu pechoty z Belfortu bolo zranených, traja z nich vážnejšie, ale žiadny nie je v ohrození života,“ spresnila Parlyová. Incident podľa nej nijako neoslabí odhodlanie vojakov strážiť bezpečnosť vo Francúzsku.

Parlyová spoločne s ministrom vnútra Gérardom Collombom navštívila zranených vo vojenskej nemocnici Percy. Podporu im okrem členov vlády vyjadrila tiež parížska starostka Anne Hidalgová.

Nepochopiteľný čin

Vyšetrovanie celého incidentu prebral Protiteroristický odbor parížskej prokuratúry. Úrady označili čin za úmyselný.

Agentúra AP uviedla, že krok prokuratúry signalizuje, že podľa vyšetrovateľov bol útok vopred pripravený a má teroristický motív.

Starosta mestskej štvrti Levallois-Perret nepochybuje o tom, že osoba vo vozidle konala zámerne.

„Je to neprípustné, nepochopiteľný čin,“ povedal starosta Patrick Balkany vo vysielaní televíznej stanice BFMTV. Dodal, že k útoku došlo pred budovou kasární. Vozidlo vraj „výrazne zrýchlilo, keď z nej vojaci vyšli“.

Incident sa podľa agentúry AFP odohral okolo 08:00 SELČ severozápadne od centra francúzskej metropoly v doteraz pokojnej časti mesta.

Výkrik, na ktorý nezabudnem

Svedkovia vyšetrovateľom povedali, že tmavé BMW s jednou osobou vo vnútri čakalo v slepej uličke pri kasárňach a vodič vyšiel v okamihu, keď pred budovou prebiehalo striedanie zmien.

Podľa svedkov bol útok taký rýchly, že vojaci nestihli zareagovať a na vodiča vôbec nevystrelili.

Miestna obyvateľka Nadia LeProhonová agentúre AP povedala, že počula hlasný náraz a po ňom krik zranených. „Nikdy na ten výkrik nezabudnem, výkrik plný bolesti a utrpenia,“ opísala LeProhonová.

Iná obyvateľka je zase na prítomnosť vojakov taká zvyknutá, že chaos, ktorý ráno nastal, nepovažovala za mimoriadny. „Mysleli sme, že je to cvičenie,“ povedala Roseline Bailleuxová.

Zasahujúce policajné a záchranné zložky pred... Foto: Reuters, BENOIT TESSIER
pariz, policia, francuzsko Zasahujúce policajné a záchranné zložky pred budovou kasární v parížskej štvrti Levallois-Perret, kde došlo k incidentu.

Polícia oblasť uzavrela a skúma záznamy z bezpečnostných kamier. Zranení vojaci sú v starostlivosti lekárov vo vojenskej nemocnici Percy.

Vojaci sa podľa miestnych médií zúčastnili bezpečnostnej operácie Sentinelle, ktorú Francúzsko začalo v reakcii na teroristické útoky v redakcii časopisu Charlie Hebdo v januári 2015.

Od tej doby si útoky v krajine vyžiadali 239 obetí, v poslednej dobe cielia hlavne na príslušníkov bezpečnostných zložiek.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Francúzsko #vojaci #vojak #Paríž #teroristický čin #útok vozidlom