Švéda šesť rokov väznila al-Kájda. Aby prežil, konvertoval na islam

Johan Gustafsson, ktorého takmer šesť rokov v Mali držala teroristická organizácia al-Kájda, prvýkrát od svojho prepustenia vystúpil pred médiami.

10.08.2017 14:33
debata (5)

Hovoril okrem iného o svojich pokusoch o útek či o tom, že predstieral konverziu k islamu, aby prežil. Informuje o tom server The Local.

O islame som nič nevedel, a tak som si nebol istý, či moje správanie pôsobí vierohodne.

Teraz štyridsaťtriročného Gustafssona uniesli v novembri 2011 v Timbuktu na severe Mali. Vtedy cestoval na motocykli zo svojej domovskej krajiny do Juhoafrickej republiky. Ozbrojení muži ho uniesli spolu s niekoľkými ďalšími západnými turistami z terasy hotela.

Modlil som sa s nimi, jedol som s nimi

Islamisti za oslobodenie Gustafssona pôvodne požadovali päť miliónov dolárov (dnes 4,26 milióna eur). O jeho prepustení na konci júla stručne informovalo švédske ministerstvo zahraničia.

Johana Gustafssona uniesli radikáli z al-Kájdy... Foto: SITA/AP, Vilhelm Stockstad/TT
Johan Gustafsson Johana Gustafssona uniesli radikáli z al-Kájdy v roku 2011. Vo štvrtok predstúpil pred novinárov.
Video z roku 2015, kedy Gustafssona al-Kájda ešte väznila.

„Povedal som im, že chcem konvertovať na islam. Na iný spôsob, ako získať čas, som neprišiel. Že to bude fungovať, tomu som teda dvakrát neveril,“ povedal Gustafsson na tlačovej konferencii. Po fingovanej konverzii mohol vraj voľne chodiť po tábore a modlil sa spolu so svojimi únoscami.

„Modlil som sa s nimi, jedol som s nimi. Robil som to, čo robili oni. Snažil som sa správať ako bežný moslim, nie ako džihádistov,“ popísal svoju stratégiu prepustený Švéd.

Pustili ma, lebo ma už mali dosť

„O islame som nič nevedel, a tak som si nebol istý, či moje správanie pôsobí vierohodne. Myslím si však, že považovali za svoju povinnosť to prijať. Aj tak som ale sám seba len s ťažkosťami dokázal presvedčiť, že mi skutočne veria,“ povedal Gustafsson. Plánoval tiež útek a raz sa mu podarilo z tábora dostať. Než ho únoscovia našli a dopravili späť, išiel dva dni a dve noci púšťou.

Štokholm oficiálne zastáva názor, že únoscom žiadne výkupné platiť nebude. Aj teraz švédska strana trvá na tom, že výkupné nezaplatila a prepustenie dosiahla vďaka vyjednávaniu, uviedla agentúra AP.

Ani Gustafsson sám nevie, prečo bol nakoniec prepustený. „Myslím, že už ma proste mali dosť,“ žartoval pred novinármi.

Zábery zo štvrtkovej besedy s novinármi.
5 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #Švédsko #teroristická organizácia #al-Káida #väznenie