Najmenej 11 civilistov zabil americký nálet v Afganistane

Najmenej 11 civilistov zomrelo vo východoafganskej provincii Nangarhár pri dnešnom bombardovaní, ktoré miestna správa pripisuje americkému letectvu. Okrem afganských síl podnikajú letecké údery v rámci koalície NATO iba Američania.

11.08.2017 15:14
vojak, afganistan Foto:
Američania zvažujú, že počet svojich vojakov zvýšia. Ilustračné foto.
debata (12)

„Vo štvrtok popoludní podnikli americké sily nálet na súkromné ​​vozidlo,“ povedal úradník miestnej správy. „Jedenásť osôb zabili a jednu zranili,“ spresnil. „Všetky obete sú civilisti, boli to príslušníci jednej rodiny,“ dodal.

Americké bombardovanie potvrdila aj afganská armáda, ktorá uvádza päť mŕtvych a dvoch ranených. Niektoré médiá informujú o 16 mŕtvych. Hovorca amerických síl v Afganistane povedal, že informácie overuje, a varoval pred „propagandou Talibanu“.

Nangarhár je jednou z najnepokojnejších afganských provincií. Je tu silne zastúpené povstalecké hnutie Taliban aj ozbrojenci napojení na teroristickú organizáciu tzv. Islamský štát.

Na sklonku roku 2014 skončili na afganskom území po trinástich rokoch priame bojové akcie USA a NATO. V čase vrcholného nasadenia v roku 2011 sa ich zúčastnilo až 130000 zahraničných vojakov, vrátane slovenských.

Trump rozmýšľa o zvýšení počtu vojakov v Afganistane

V súčasnej dobe afganskej armáde v ťažení proti Talibanu asistuje zhruba 8400 amerických a 5000 ďalších vojakov z aliancie NATO. Američania zvažujú, že počet svojich vojakov zvýšia. „Musíme o tom rozhodnúť čo najskôr. Je to pre mňa dôležité rozhodnutie, zdedil som pekný neporiadok,“ povedal americký prezident Donald Trump.

Musíme o tom rozhodnúť čo najskôr. Je to pre mňa dôležité rozhodnutie, zdedil som pekný neporiadok.
Donald Trump, prezident USA o zvýšení počtu vojakov USA v Afganistane

Vrcholní predstavitelia americkej armády v Afganistane žiadajú už niekoľko mesiacov o posilu tisícov mužov. Po ukončení priamych bojových operácií zahraničných jednotiek nabralo podľa mnohých komentárov povstalecké hnutie Taliban v Afganistane silu. Jeho cieľom je zvrhnúť kábulskú vládu podporovanú medzinárodnou koalíciou a obnoviť prísny islamistický režim. Od začiatku januára do 8. mája zabili 2500 afganských vojakov a policajtov.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #USA #bombardovanie #nálety