Ostrov Guam sa pripravuje na prípadny raketový útok zo strany KĽDR

Orgány civilnej obrany amerického ostrova Guam rozširujú medzi obyvateľstvom letáky s návodom na ochranu v prípade raketového útoku. Oznámila to agentúra AP. Krok je reakciou na tvrdšiu konfrontáciu medzi Washingtonom a Pchjongjangom, ktorý vraj "starostlivo zvažuje" možnosť raketového útoku na Guam.

12.08.2017 10:04 , aktualizované: 10:10
debata (98)

Obyvatelia Guamu, kde majú Spojené štáty námornú a leteckú základňu, sa majú v prípade útoku rýchlo uchýliť do betónového úkrytu, pokiaľ možno podzemného. Majú tam zostať dovtedy, než dostanú iný pokyn. Mali by zachovať pokoj, vopred si môžu pripraviť „pohotovostný balíček“.

„Nepozerajte sa do záblesku ani výbuchu, môže vás oslepiť. Zostaňte ležať a prikryte si hlavu,“ uvádza sa v letáku nazvanom „príprava na bezprostrednú raketovú hrozbu“. Leták takisto poskytuje radu, ako sa zbaviť rádioaktívneho spa­du.

„Ak je to možné, osprchujte sa vo veľkom množstve vody a mydla, aby ste odstránili rádioaktívne zamorenie,“ hovorí sa v inštrukciách. „Nepoužívajte šampón, môže viazať rádioaktivitu.“

Prezident USA Donald Trump uistil obyvateľov Guamu, že sú napriek severokórejským hrozbám v bezpečí.

„Sme s vami na tisíc percent,“ povedal v telefonickom rozhovore s guamským guvernérom Eddiem Calvinom, ktorého záznam sa objavil na facebooku. Na ostrove ani nebol vyhlásený stav zvýšeného ohrozenia.

Letáky podľa AP na ostrove nevyvolali paniku ani nepokoj. Niektorí ľudia sa vraj začali zháňať po izolačných páskach, pretože inštrukcie nabádajú k utesneniu medzier pri oknách a dverách.

Ak Severná Kórea zaútočí, rýchlo to oľutuje, hovorí Trump

Trump varoval severokórejského lídra, že „rýchlo oľutuje“, pokiaľ zaútočí na ostrov Guam alebo ktorékoľvek americké územie či spojenca. Ako poznamenal, jeho tvrdý postoj voči severokórejskej jadrovej hrozbe podporujú milióny Američanov. Po predchádzajúcej ostrej slovnej výmene v uplynulých dňoch sa Trump v piatok obrátil už priamo na vodcu KĽDR Kim Čong-una.

Prípadný útok bude to preňho znamenať „veľký, veľký problém“, vyhlásil Trump. Zároveň zopakoval, že ochráni ostrov Guam. „Bude v bezpečí, verte mi,“ povedal vo svojom golfovom klube v meste Bedminster v štáte New Jersey.

Trump už predtým počas dňa varoval Pchjongjang pred vojenskou akciou. „Vojenské riešenia sú plne pripravené, zbrane nabité a odistené, pokiaľ by Severná Kórea konala neuvážene,“ napísal na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. Podľa vlastných slov však dúfa, že severokórejský vodca Kim „nájde inú cestu“.

98 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Donald Trump #Guam