Trump telefonicky hovoril o KĽDR s čínskym prezidentom

Americký prezident Donald Trump v noci na sobotu telefonicky hovoril s prezidentom Číny Si Ťin-pchingom o kríze okolo Severnej Kórey. Podľa čínskej štátnej televízie prezident Trumpovi povedal, že je v záujme USA aj Číny dosiahnuť jadrového odzbrojenia KĽDR a udržať na Kórejskom polostrove mier. Informovala o tom agentúra Reuters.

12.08.2017 10:16 , aktualizované: 11:19
debata (13)

„Relevantné strany musia byť v súčasnosti zdržanlivé a vyhnúť sa slovám aj činom, ktoré by zhoršili napätie na Kórejskom polostrove,“ citovala čínska televízia prezidenta Si Ťin-pchinga. Ten takisto Trumpovi povedal, že k riešeniu jadrového problému je nutné dôjsť politicky a prostredníctvom rozhovorov.

Čína je podľa prezidenta ochotná pokračovať v dialógu s USA na základe vzájomného rešpektu, aby bolo dosiahnuté vhodného riešenia. Trump podľa čínskej televízie povedal, že chápe úlohu, akú Peking v severokórejskom jadrovom probléme hrá.

Podľa vyhlásenia Bieleho domu obaja prezidenti potvrdili obojstranný záujem na odstránení jadrových zbraní z Kórejského polostrova. Nedávnu rezolúciu OSN, ktorá na KĽDR uvalila nové sankcie, označili za významný krok k dosiahnutiu mieru a stability.

„Prezidenti Trump a Si sa zhodli na tom, že Severná Kórea musí zastaviť svoje provokatívne a vyzývavé správanie,“ uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu. Vzťahy medzi oboma prezidentmi sú vraj „mimoriadne blízke“ a môžu viesť k mierovému riešeniu severokórejského problému.

Trump tento týždeň nebývalo vyostril spor s KĽDR okolo jej jadrového programu, keď v utorok vyhlásil, že „Severná Kórea by sa radšej nemala ďalej Spojeným štátom vyhrážať, ak bude, narazí na ohnivú zlobu, akú svet nevidel“. Na to Pchjongjang reagoval oznámením, že „starostlivo skúma“ možnosť raketového útoku na americký tichomorský ostrov Guam, kde majú USA leteckú a námornú základňu.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová rovnako odmietla vojenské riešenie sporu medzi USA a KĽDR a vyzvala na deeskaláciu rétoriky. „Nevidím tu vojenské riešenie,“ skonštatovala a apelovala na Bezpečnostnú radu OSN, aby sa problémom zaoberala.

Podľa jej slov Nemecko bude spolupracovať s ostatnými krajinami, predovšetkým so Spojenými štátmi a Čínou, ale tiež s Južnou Kóreou, aby našlo diplomatické riešenie. „Myslím si, že eskalácia slov je nesprávna odpoveď,“ zdôraznila.

Japonský premiér Šinzó Abe v súvislosti s eskaláciou napätia na Kórejskom polostrove vyhlásil, že spraví všetko pre to, aby Japoncov ochránil. „Spravím všetko, čo bude v mojich silách, aby som zaistil bezpečnosť a ochranu majetku obyvateľov Japonska,“ povedal v sobotu Abe. Deň predtým japonské ministerstvo obrany oznámilo, že na západe krajiny rozmiestnilo štyri protiraketové systémy Patriot.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #KĽDR #Severná Kórea #Si Ťin-pching #Donald Trump