Akcia bielych rasistov vyvoláva v USA odpor, kritiku žne aj Trump

Nepokoje v americkom Charlottesville vyprovokované akciou belošských extrémistov vyvolávajú v USA rastúci odpor a kritiku žne aj nejednoznačný komentár prezidenta Donalda Trumpa. Vyplýva to z informácií amerických médií.

13.08.2017 14:29 , aktualizované: 18:35
usa, protest, demonštrácia, rasizmus, trump, Foto: ,
Na Trumpa sa valí ďalšia kritika nielen zo strany laickej verejnosti za jeho nejednoznačné odsúdenie rasistov.
debata (62)

Pri demonštrácii neonacistov v sobotu jeden človek zomrel a niekoľko sa zranilo. Trump akciu v Charlottesville odsúdil, ale kritizoval nenávisť a násilnosti „mnohých strán“. Rasistov za pôvodcu nepokojov neoznačil.

Do demonštrácie sa podľa agentúry AP zapojili špičky americkej ultrapravice vrátane vodcu takzvanej alternatívnej pravice Richarda Spencera a náčelníka Kukluxklan Davida Duka. Ten vyhlásil, že bieli extrémisti „pracujú na plnenie sľubov Donalda Trumpa“.

Stanovisko šéfa Bieleho domu pochválil tiež americký neonacistický web Daily Stromer. „Trumpov komentár bol dobrý. Nezaútočil na nás. Len povedal, že národ sa musí zomknúť. Nič zvláštne proti nám, vôbec žiadne odsúdenie,“ uviedol web.

Trump na udalosti v Charlottesville reagoval sériou odkazov na twitteri, v ktorých nabádal k obnove poriadku a zaistenia bezpečnosti ľudí. V Bedminsteri v štáte New Jersey, kde trávi dovolenku, novinárom povedal, že čo najrozhodnejšie odsudzuje „tento ohavný prejav nenávisti, bigotnosť a násilie na mnohých a mnohých stranách“.

Na twitteri potom napísal, že „bez ohľadu na farbu, vieru, náboženstvo alebo politickú stranu sme všetci predovšetkým Američania“. O zodpovednosti bielych rasistov za nepokoje sa nezmienil.

Prezidentovo stanovisko vyvolalo odmietavé reakcie, a to aj medzi jeho stúpencami. Guvernér štátu New Jersey Chris Christie, ktorý Trumpa oddane podporuje už od volebnej kampane, na sociálnych sieťach napísal: „Odmietame rasizmus a násilie belošských nacionalistov, ako sa ukázali v Charlottesville. Každý z vedenia sa k tomu musí vysloviť“.

Floridský senátor Marco Rubio uviedol, že „na nacistoch, KKK (Kukluxklan) ani stúpencoch belošskej nadvlády nie je nič vlasteneckého. Amerika sa snaží byť presným opakom“.

„Pán prezident, zlo musí byť pomenované. Sú to stúpenci bielej nadvlády, išlo o terorizmus,“ odkázal do Bieleho domu republikánsky senátor z Colorada Cory Gardner.

Dcéra prezidenta Trumpa udalosť na twitteri odsúdila. „V spoločnosti by nemalo byť miesto pre rasizmus, nadvládu bielych ani pre neonacistov. Musíme sa všetci zjednotiť ako Američania – a byť jednou krajinou, jednotní,“ napísala Ivanka Trumpová. Až v nedeľu vydal Biely dom stanovisko, kde spresnil, že prezident odsúdil všetky formy násilia, nech ich pácha ktokoľvek.

„Prezident vo svojom vyhlásení celkom zreteľne uviedol, že odsudzuje všetky formy násilia, bigotnosť a nenávisť. To samozrejme zahŕňa aj belošských rasistov, KKK (Ku Klux Klan), neonacistov a všetky extrémistické skupiny,“ povedal Biely dom.

Reakciou na neonacistickú demonštráciu vo Virginii boli aj protesty na iných miestach v USA. Centrom kalifornského Oaklandu napríklad pochodovali stovky ľudí, ktorí skandovali „Nazvite to pravým menom“. Časť demonštrantov, ktorí zablokovali diaľnicu, polícia podľa denníka San Francisco Chronicle rozohnala. Demonštrácie boli hlásené aj z Los Angeles a San Diega.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #rasizmus #Donald Trump