Soul odmieta vojnu s KĽDR, USA sa na ňu pripravujú

Spor medzi Washingtonom a Pchjongjangom sa v posledných dňoch vyostril. Juhokórejský prezident Mun Če-in vyzýva k zmieru medzi krajinami.

14.08.2017 10:19 , aktualizované: 12:52
debata (90)

Na Kórejskom polostrove nesmie dôjsť k vojne, povedal juhokórejský prezident Mun Če-in.

KĽDR následne vyzval, aby prestala zvyšovať napätie na polostrove. Spojené štáty podľa neho budú reagovať pokojne a zodpovedne. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na oficiálne vyhlásenie juhokórejskej administratívy.

Juhokórejský prezident Mun Če-in počas... Foto: Reuters, Bae Jae-man
Mun Če-in, Dunford Juhokórejský prezident Mun Če-in počas stretnutia s generálom a zároveň šéfom amerického sboru náčelníkov štábov Josephom Dunfordom.

USA sa pripravujú zásah, ak sankcie zlyhajú

Americká armáda pripravuje vojenský zásah proti Severnej Kórei v prípade, že politické a ekonomické sankcie zlyhajú a Spojené štáty budú musieť brániť seba a svojho spojenca.

Na stretnutí s juhokorejskými armádnymi predstaviteľmi a prezidentom Mun Če-inom to vyhlásil šéf amerického sboru náčelníkov štábov Joseph Dunford. Informovala o tom agentúra Reuters s odkazom na oznámenie Soulu.

Jadrový program KĽDR podľa Dunforda predstavuje nebezpečenstvo pre celé medzinárodné spoločenstvo. „(Dunford) uistil, že americké jednotky sú v plnom rozsahu pripravené brániť našich spojencov a Spojené štáty,“ vyhlásil hovorca americkej armády Darryna Jamesa.

Musíme sa vydať mieorovou cestou

Spor medzi Washingtonom a Pchjongjangom sa v posledných dňoch vyostril. Americký prezident Donald Trump pohrozil KĽDR vojenským riešením situácie na polostrove po tom, čo Severná Kórea sľúbila pripraviť podrobný plán útoku na americký tichomorský ostrov Guam.

„Na Kórejskom polostrove už nesmie dôjsť k vojne. Bez ohľadu na to, akým vzostupom a pádom čelíme, jadrová situácia KĽDR musí byť vyriešená mierovou cestou … Som si istý, že Spojené štáty budú na súčasnú situáciu reagovať rovnako pokojne a zodpovedne ako my,“ uviedol Mun na pravidelnej schôdzi so svojimi poradcami.

Spor medzi USA a KĽDR sa vyhrotil po sérii severokórejských raketových testov. Pchjongjang nedávno pohrozil, že disponuje balistickú strelou schopnú dosiahnuť akéhokoľvek miesta na americkom území.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Severná Kórea #vojna #Južná Kórea #Mun Če-in