Útok v Barcelone: 13 mŕtvych a viac ako 100 zranených. Útočil Maročan a Španiel na pokyn IS

V centre španielskej Barcelony zrážala turistov na pešej zóne dodávka. K teroristickému útoku sa prihlásili radikáli z Islamského štátu. Polícia zatkla Maročana a Španiela, ani jeden z nich auto neriadil. Tretí útočník je stále na úteku.

17.08.2017 17:46 , aktualizované: 18.08.2017 02:24
barcelona, la rambla Foto: ,
Ľudia po útoku utekajú z ulice La Rambla.
debata (573)

Katalánska vláda na tlačovej konferencii potvrdila, že pri útoku na ulici La Rambla zomrelo najmenej 13 ľudí a viac ako 100 ďalších osôb bolo zranených, 15 z nich je vo vážnom stave, 42 osôb má stredne ťažké poranenia. Počet obetí nemusí byť konečný, upozornil zástupca katalánskeho ministerstva vnútra Joaquim Forn.

Obete a zranení pochádzajú podľa úradov z najmenej 18 krajín: Francúzska, Nemecka, domáceho Španielska, Holandska, Argentíny, Venezuely, Belgicka, Austrálie, Maďarska, Peru, Írska, Grécka, Kuby, Macedónska, Číny, Talianska, Rumunska a Alžírska.

Podľa dostupných informácií dodávka prešla po pešej zóne viac ako 500 metrov než zastavila. Počas toho zasiahla desiatky ľudí.

Španielsky premiér Mariano Rajoy uviedol, že to bol islamistický teroristický útok, ktorý si vyžaduje globálnu reakciu.

„Dnes je boj proti terorizmu hlavnou prioritou slobodných a otvorených spoločností, ako je tá naša. Je to globálna hrozba a reakcia musí byť globálna,“ povedal Rajoy podľa agentúry Reuters na tlačovej konferencii v Barcelone.

Ďalší útok autom, pri ktorom polícia piatich páchateľov zastrelila, sa odohral v prístavnom meste Cambrils.

Podľa premiéra autonómnej katalánskej vlády Carlesa Puigdemonta „zomrelo okolo 12 ľudí a hospitalizovali po incidente viac ako 80 ľudí.“ K zodpovednosti za útok sa podľa agentúry Amak prihlásila teroristická organizácia Islamský štát.

V súvislosti s teroristickým útokom zadržala španielska polícia dvoch podozrivých: Španiela z africkej enklávy Melilla a Maročana. Ani jeden z nich ale neriadil auto použité pri útoku, informoval podľa agentúry AP vysoko postavený katalánsky policajný činiteľ.

Útoky v mestách Barcelona a Cambrils dávajú španielski vyšetrovatelia do súvislosti so stredajším výbuchom v dome v meste Alcanar, ktoré leží sto kilometrov južne od Barcelony. Pri explózii zahynula jedna osoba a sedem ďalších utrpelo zranenia. Explóziu zrejme zapríčinila neopatrná manipulácia s plynovou bombou, ktorá zrejme mala slúžiť ako súčasť nálože.

Najdôležitejšie informácie

  • Trojica útočníkov útočila na ulici La Rambla v centre Barcelony
  • K teroristickému činu sa prihlásili radikáli z Islamského štátu
  • Zahynulo 13 ľudí, potvrdený je Talian a Belgičanka
  • Zranených je viac ako 100 osôb z 19 rôznych krajín, z toho 15 ťažko
  • Polícia zatkla Španiela a Maročana
  • Policajné zložky našli aj druhé auto, ktoré útočníci použili
  • Teroristi útočili autom aj v meste Cambrils, polícia ich zastrelila
  • Slovenské ministerstvo zahraničia nemá o Slovákoch žiadne informácie
Útok v Barcelone

V centre španielskej Barcelony narazila do davu turistov dodávka. Polícia potvrdila, že išlo o teroristický čin.

Fotogaléria
Ranení ľudia po útoku v španielskej Barcelone...
Chodci v španielskej Barcelone, v ktorej sa...
+7Ľudia v uliciach španielskej Barcelony, kde sa...

„Už sú potvrdené dve obete, jeden Talian a jeden Belgičan, a národnosti zranených – sú to obyvatelia 19 krajín. Môžem zatiaľ povedať, že medzi nimi nie je žiadny Čech,“ povedala Českej televízii česká konzulka v Barcelone Adela Verner Sýkorová. Miestne úrady predtým uviedli, že v prípade osoby belgickej štátnej príslušnosti ide o ženu.

Podľa španielskej polície došlo v súvislosti s útokom v Barcelone v stredu včer k výbuchu v dome v meste Alcanar asi 200 kilometrov južne od Barcelony. Jeden človek pri tom prišiel o život a sedem bolo zranených. Bližšie informácie o incidente nie sú známe.

Puigdemont vyhlásil na najbližšie tri dni v regióne oficiálny smútok za obeťami útoku. Španielska futbalová federácia si pred zápasmi najvyššej súťaže La Ligy uctí pamiatku obetí minútou ticha.

Španielska polícia oznámila, že v meste Sant Just Desvern neďaleko Barcelony nabehlo ešte pred samotným útokom vozidlo na policajnú hliadku. Dvaja policajti utrpeli zranenia. Prípadná súvislosť tohto incidentu s útokom v katalánskej metropole nie je jasná.

Útoky pomocou áut v posledných mesiacoch

  • 4. júla 2016 (Francúzsko) – Pri večernom útoku vo francúzskom meste Nice, kde do davu ľudí oslavujúcich štátny sviatok nabehlo nákladné auto, zahynulo 86 ľudí. Útočníkom bol 31-ročný Francúz tuniského pôvodu Mohamed Lahouaiej Bouhlel, polícia ho zastrelila.
  • 19. decembra 2016 (Nemecko) – Tunisan Anis Amri vrazil s ukradnutým kamiónom do davu ľudí na vianočnom trhu na námestí Breitscheidplatz v centre Berlína. Útok si vyžiadal celkovo 12 obetí, automobil zabil 11 ľudí, ďalšou obeťou bol poľský vodič kamióna, ktorého Amri dobodal a zastrelil. Asi 50 ľudí bolo zranených. Atentátnika neskôr zastrelili policajti v Taliansku.
  • 22. marca 2017 (Británia) – Päť obetí a desiatky zranených si vyžiadali dva násilné incidenty pri budove britského parlamentu v Londýne. Päťdesiatdvaročný atentátnik Khalid Masood najprv narazil do ľudí na chodníku na Westminsterskom moste, následne z auta vystúpil a nožom spôsobil smrteľné zranenia policajtovi. Okrem piatich obetí zomrel po útoku aj sám útočník, ktorého zabila polícia. Podľa polície konal sám, motívom bol islamský extrémizmus.
  • 7. apríla 2017 (Švédsko) – Päť mŕtvych, z ktorých jedna žena zomrela neskôr v nemocnici, a 15 zranených si vyžiadal incident, pri ktorom v centre švédskej metropoly Štokholmu narazil nákladný automobil do ľudí. Útok spáchal Uzbek Rakhmat Akilov, sympatizujúci s džihádistami. Akilova nasledujúci deň zadržali, k činu sa priznal.
  • 3. júna 2017 (Británia) – Teroristický útok v centre Londýna si vyžiadal osem obetí a desiatky zranených. Na moste London Bridge najprv vošla biela dodávka vysokou rýchlosťou na chodník a zrazila niekoľko peších. Útočníci potom pokračovali v jazde až k trhovisku Borough Market, ktoré je plné reštaurácií a barov. Tam teroristi vystúpili a napádali ľudí nožmi s dlhou čepeľou. Všetkých troch útočníkov z automobilu polícia zastrelila.
  • 17. augusta 2017 (Španielsko) – V centre Barcelony na triede obľúbenej turistami La Rambla vošla dodávka do ľudí. Španielsky rozhlas s odvolaním sa na katalánsku políciu uviedol, že zomrelo najmenej 13 ľudí, zhruba dve desiatky osôb utrpeli zranenia. Španielske médiá s odvolaním sa na políciu informujú o teroristickom útoku. Polícia pátra po dvoch podozrivých.

Išlo by zrejme o prvý teroristický útok spáchaný v Španielsku, ku ktorému sa IS hlási.

Organizácia však berie za svoje v podstate všetky incidenty podobného druhu páchané v posledných rokoch.

„Páchatelia barcelonského útoku sú vojakmi Islamského štátu a operáciu vykonávali v reakcii na výzvy, aby cielili na koaličné štáty,“ citovala agentúra Reuters agentúru Amak.

Tá touto formuláciou pripomenula koalíciu vedenú Spojenými štátmi v boji so sunnitskou ozbrojenou organizáciou IS.

Ďalšieho podozrivého podľa informácií médií na úteku zastrelili policajti neďaleko Barcelony.

Polícia tiež zverejnila fotografiu muža, ktorý si prenajal dodávku, s ktorou bol útok spáchaný.

Je ním Driss Oukabir, vo veku 28 rokov, ktorý sa podľa miestnych médií narodil v Maroku.

Policajti tiež našli druhý automobil, v ktorom zrejme podozriví unikali. Nájdený bol v meste Vic, asi 60 kilometrov od Barcelony.

Agentúra Reuters citujúc miestne médiá pôvodne informovala, že dvaja ozbrojení muži vnikli do tureckej reštaurácie v blízkosti miesta incidentu, kde sa zabarikádovali, chvíľu po tom, ako vozidlo narazilo do davu ľudí. Muži údajne zadržiavali rukojemníkov a vyhrážali sa ich zabitím.

El Periodico uviedol, že muži sa zabarikádovali v blízkosti trhu La Boqueria a z miesta bolo počuť streľbu. Tieto informácie sa ale našťastie nepotvrdili.

Záchranári i okoloidúci poskytujú prvú pomoc... Foto: SITA/AP, Oriol Duran
barcelona Záchranári i okoloidúci poskytujú prvú pomoc žene, ktorá sa na barcelonskej promenáde La Rambla zranila, keď dodávka vrazila do davu ľudí.

Ako informoval hovorca ministerstva zahraničia Peter Susko, ministerstvo zatiaľ nekontaktoval so žiadosťou o pomoc žiaden slovenský občan. O tom, či sú medzi obeťami útoku aj Slováci, zatiaľ nemá ministerstvo žiadne informácie.

Miestne španielske médiá informovali, že dodávka, ktorú použili pri útoku, si atentátnici prenajali priamo v Barcelone na ukradnuté doklady.

Očití svedkovia uviedli, že policajné zložky postupne prečesávali okolie, chodili od domu k domu, od vchodu k vchodu a hľadali ďalších útočníkov respektíve komplicov.

Polícia oficiálne potvrdila, že ide o akt terorizmu a aktivovala príslušné protokoly.

Stanicu metra a vlakovú stanicu v blízkosti miesta incidentu uzatvorili.

Katalánske záchranné služby vyzvali ľudí, aby sa vyhli oblasti okolo Plaça de Catalunya.

Polícia uzatvorila ulicu, ktorú vyhľadávajú turisti a prikázala zatvoriť aj tamojšie obchody.

Obyvateľov vyzvala, aby ostali dom a nevychádzali von. Takisto požiadala ľudí, aby na mieste incidentu nerobili fotografie a videá z úcty k obetiam a pozostalým.

Preslávené korzo La Rambla

  • Hlavná turistická tepna historického centra Barcelony. Je obľúbeným miestom turistov i miestnych obyvateľov, kde to žije vo dne v noci.
  • Jeho pešie zóny sú povestné kvetinovými trhmi, happeningmi, obrovským množstvom luxusných obchodov a reštaurácií, ale aj dostupných kaviarní a fastfoodov.
  • Bulvár sa tiahne kilometer a pol od Katalánskeho námestie s fontánami až k prístavu, kde sa nachádza nábrežie s mólom a dominantným vysokým podstavcom so sochou Krištofa Kolumba.
  • Jeho názov La Rambla (Las Ramblas) pochádza zo starého arabského slova Ramla, čo znamená piesčin alebo piesočný breh.
  • Pôvodne bolo korzo korytom potoka, ktorý tiekol pozdĺž mestských hradieb. Tie sa postupom času stávali tesnými a bolo potrebné ich rozšíriť. Tým sa z nej stala ulice vedúce stredom mesta.
  • Nachádzajú sa tu kláštory, paláce a univerzitné budovy, napríklad Kráľovská akadémia vied a umení či opera Liceu. Je tu aj najzaujímavejšia zo všetkých barcelonských tržníc – secesná tržnica La Boqueria.
  • Uprostred ulice zostala široká promenáda, ktorá bola neskôr osadená stromami a kvetmi vybraných farieb a dala ulici nezabudnuteľný kolorit a súčasnú podobu.
  • Na kľukatej ulici, ktorá je chrbticou nielen barcelonského prístavu, ale celého mesta, sa odohráva všetko podstatné: trhy, politické mítingy, oslavy národných sviatkov aj víťazstvá vo futbale.

Podľa denníka El País, ktorý citoval miestne policajné zložky, útočník, ktorý šoféroval vozidlo, po zrážke ušiel z miestna činu.

Španielsky premiér Mariano Rajoy povedal, že po incidente je v kontakte s úradmi. Rajoy spolu s ďalšími členmi vlády sa ešte večer presunuli do Barcelony.

Americký prezident Donald Trump v reakcii na útok vyjadril Barcelone prostredníctvom sociálnej siete twitter kondolenciu a ponúkol akúkoľvek pomoc, ktorá by mohla byť potrebná.

Plačúce detí utekajú z miesta incidentu na... Foto: SITA/AP, Manu Fernandez
barcelona Plačúce detí utekajú z miesta incidentu na ulici La Rambla v Barcelone.

Prehľad najhorších teroristických útokov v západnej Európe za posledných 30 rokov

Dátum Mesto (Krajina) Typ útoku Počet obetí Páchateľ
19. júna 1987 Barcelona (Španielsko) explózia v supermarkete Hipercor 21 mŕtvych, 45 zranených Baskicko a jeho sloboda (ETA)
12. decembra 1988 Lockerbie (Británia, Škótsko) bomba v lietadle Pan Am 270 mŕtvych Líbyjčan
15. augusta 1998 Omagh (Británia, Severné Írsko) atentát v meste Omagh 29 mŕtvych, 220 zranených Pravá IRA
11. marca 2004 Madrid (Španielsko) útoky na vlaky 191 mŕtvych, 2050 zranených Al-Kájda
7. júla 2005 Londýn (Británia) útoky v metre a autobuse 52 mŕtvych, 784 zranených Al-Kájda
22. júla 2011 Ostrov Utöya, Oslo (Nórsko) streľba, útok autom 77 mŕtvych, 319 zranených Anders Behring Breivik
7.- 9. januára 2015 Paríž (Francúzsko) útok v Charlie Hebdo a následné násilnosti 20 mŕtvych (z toho 12 v Charlie Hebdo), 22 zranených Islamský štát (IS)
13. novembra 2015 Paríž (Francúzsko) šesť útokov v Paríži 130 mŕtvych, 350 zranených IS
22. marca 2016 Brusel (Belgicko) útoky v Bruseli a na letisku Zaventem 32 mŕtvych, 340 zranených IS
14. júla 2016 Nice (Francúzsko) útok nákladným autom 86 mŕtvych, 434 zranených IS
22. mája 2017 Manchester (Británia) útok v hale počas koncertu 22 mŕtvych, 59 zranených IS
17. augusta 2017 Barcelona (Španielsko) útok dodávkou na ulici 13 mŕtvych, 100 zranených IS
573 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Španielsko #barcelona #teroristický útok #vozidlo #teroristický čin #dodávka #van #útok v Barcelone