Záhadná 'epidémia' úmrtí princov v Rijáde

Saudskoarabský princ Bandar al Saud bol ešte mladý, a predsa záhadne zomrel. Ako tvrdí oficiálna správa agentúry SPA, vraj na zlyhanie srdca. V auguste je to už druhá nečakaná smrť člena panovníckej dynastie v Rijáde.

18.08.2017 12:00
debata (22)

Pred desiatimi dňami totiž skonal na zastavenie srdca iba 26-ročný princ Salmán Turki al Saud.

Celkove tak odišli v tomto roku na večnosť už traja princovia rodiny Saudovcov. Ešte v máji totiž zomrel princ Mašál ben Abdel Azíz (91), šéf Rady pre určenie poradia nástupníctva. A odvtedy monarchia trpí „epidémiou“ úmrtí a nevysvetliteľných zmiznutí.

V Európe boli štyria členovia kráľovskej rodiny. Kritizovali sme rodinu a jej vládnutie v Saudskej Arábii. Troch už uniesli. Iba ja som ostal.
princ Chálid

Na ‚čakačke‘ sú tisíce

„V Saudskej Arábii žije päť- až sedemtisíc potomkov bin Sauda, ktorí sú nositeľmi štatútu princ emir,“ informovali noviny Asharq al-Awsat sídliace v Londýne. V tejto súvislosti zaznievajú spomienky na 19. október 2016, keď v monarchii popravili princa Turki bin Saud al Kabira, ktorého odsúdili za vraždu spred troch rokov.

Nad kráľovským dvorom však skôr ako kriminálny mrak visí mrak boja o moc. Potvrdzoval by to napríklad aj pokus o atentát na korunného princa Mohammeda bin Salmána. Je verejným tajomstvom, že za ním stál jeden z množstva princov. Útok sa uskutočnil 6. augusta v Džide. Korunný princ neutrpel žiadnu ujmu, ale útočník už sedí za mrežami a čaká na ‚spravodlivý‘ rozsudok.

Mohammed bin Salmán, saudskoarabský korunný princ. Foto: Reuters, Faisal Al Nasser
Mohammed bin Salmán, princ, saudska arabia, saudi, saud Mohammed bin Salmán, saudskoarabský korunný princ.

Jednosmerná letenka do Rijádu

Pochmúrnu atmosféru vzťahov medzi klanmi panovníckej rodiny v Rijáde dokresľuje aj zmiznutie v nedávnej minulosti troch princov žijúcich v Európe. Ako konštatuje BBC, zmizli bez stopy. Išlo o princov Sultána bin Abdul-Azíza, Turki bin Bandara a Sauda bin Saífa al Nasira.

„Všetci traja kritizovali vládu v Rijáde a existuje svedectvo, podľa ktorého ich uniesli do vlasti a viac o nich nik nepočul,“ dodáva britský spravodajský portál. Na slobode, konkrétne v Nemecku, žije z pohľadu monarchie aj štvrtý „hriešnik“, princ Chálid bin Farhan. Stále sa obáva, že ho unesú do Rijádu.

„V Európe boli štyria členovia kráľovskej rodiny. Kritizovali sme rodinu a jej vládnutie v Saudskej Arábii. Troch už uniesli. Iba ja som ostal,“ cituje BBC princa Chálida. A či bude nasledujúcim uneseným? „Som o tom dávno presvedčený. Ak by to mohli urobiť, tak už tak dávno urobia. Som veľmi opatrný. Taká je cena mojej slobody,“ dodáva Chálid.

Kráľovská dynastia je početná. Foto: IMPEROR
saudi, saudska arabia, dynastia Kráľovská dynastia je početná.

Podľa mnohých znalcov pomerov v Rijáde nie je vylúčené, že saudskoarabský monarcha Salmán sa môže do piatich mesiacov vzdať trónu v prospech syna, ktorého nedávno vyhlásil za svojho následníka. Nie všetkým miestnym klanom sa to však páči. A tu je aj príčina spoločenských turbulencií v kráľovstve, ktoré by mohli znamenať priamu hrozbu v podobe konca monarchie.

Kráľovstvo pozostáva zo štyroch oblastí, ktoré spája jediné – dynastia. Prípadný chaos v rodine Saudovcov by teda znamenal aj koniec Saudskej Arábie. Podľa portálu RBK mnohí politickí hráči vo svete práve s takýmto vývojom kalkulujú. Vrátane vplyvných síl v USA.

Ambiciózny šéf diplomacie Adel al–Džubajra ešte... Foto: Reuters, MURAD SEZER
Adel al–Džubajra, saud, saudi, saudska arabia Ambiciózny šéf diplomacie Adel al–Džubajra ešte nepodľahol epidémii nečakaných úmrtí.

"Hlavnou úlohou kráľa Salmána je preto uskutočnenie prechodu k novej generácii. A ešte lepšie, dosiahnuť prechod k modernému a stabilnému systému odovzdania moci,“ analyzuje možný vývoj portál RBK.

Niektorí politológovia ponúkajú viaceré východiská z dnešnej krízy. Jedno z nich spočíva v kráľovom zabezpečení moci vlastného klanu cestou odovzdania moci svojmu synovi, čo sa pravdepodobne aj chystá. Bol by to však iba prvý krok. Tým druhým by malo byť vyplatenie štedrého odstupného ostatným klanom.

Otázkou je, či kráľ na to má a či takto dokáže upokojiť „konkurenciu“ v túžbe po moci. Kráľ si však pravdepodobne vybral ďalšiu z možností. Jeho syn Mohammed má totiž ako vicepremiér v rukách armádu, ako aj všetky kľúčové ekonomické a finančné páky. A to sa nepáči všetkým v okolí saudskoarabského kráľa. Zato je to cesta, ako umlčať nespokojných a otázku následníka trónu stiahnuť z programu dňa.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #kráľovská rodina #Saudská Arábia #úmrtia #Rijád