Polícia v Berlíne je v pohotovosti, snaží sa izolovať neonacistov a antifašistov

Na pochod Berlínom sa v sobotu vydalo zhruba 500 pravicových extrémistov, a tiež približne 500 odporcov fašizmu.

19.08.2017 14:58 , aktualizované: 21:08
neonacisti, berlín Foto:
Pochod neonacistov v Berlíne.
debata (37)

Antifašistickí demonštranti v sobotu v Berlíne nedovolili účastníkom neonacistického pochodu prísť do jeho zamýšľaného cieľa – k väznici v berlínskej štvrti Spandau, v ktorej zomrel nacistický pohlavár Rudolf Hess. Obe skupiny od seba oddeľovali policajti. Antifašisti mali aj početnú prevahu, ich počet médiá odhadujú na zhruba tisíc, zatiaľ čo neonacistov sa do berlínskych ulíc vybralo okolo päťsto.

Polícia účastníkov neonacistického pochodu vháňala do stanov, v ktorých kontrolovala, či nemajú zbrane alebo oblečenie či tetovanie priamo propagujúce nacizmus, ako napríklad hákové kríže. Mnohí z neonacistov vyšli zo stanov s rukami či nohami oblepenými čiernymi páskami, ktoré im zakrývali tetovania.

Neonacisti si pochodom pripomínali tridsiate výročie úmrtia jedného z najvyššie postavených nacistických pohlavárov Rudolfa Hessa, ktorý bol počas Norimberského procesu odsúdený na doživotie a zomrel vo väznici v Spandau 17. augusta 1987. Spojenci stanovili ako príčinu smrti samovraždu, ale sympatizanti nacistov dlhodobo tvrdia, že bol zabitý a každoročne organizujú na výročie jeho úmrtia pochody na jeho počesť.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Neonacisti #Berlín #antifašisti