V Bostone demonštrovali konzervatívci aj antifašisti, dochádzalo k drobným potýčkam

V americkom Bostone sa v sobotu konali dve súbežné demonštrácie. Polícia zatkla 27 ľudí, väčšinou za výtržníctvo.

19.08.2017 20:07 , aktualizované: 20.08.2017 06:55
boston, protest, Foto: ,
Na poriadok v centre Bostonu dozerá 500 policajtov.
debata (22)

Na jednej z nich sa zúčastnili aktivisti, ktorí sa označujú za stúpencov tradičných hodnôt, a na druhej zástancovia ľudských práv a odporcovia fašizmu. Obe skupiny sa dostali už do tesnej blízkosti a prišlo medzi nimi k menším potýčkam. Hlavnou akciou mal byť pochod, ktorý organizovali konzervatívni aktivisti, ten sa však podľa polície skončil predčasne.

Konzervatívni aktivisti akciu označili za podporu slobody prejavu, ich počet však mnohonásobne prekonali účastníci protiakcie. Odporcov rasizmu a neonacizmu vyšlo do ulíc podľa miestnej polície až 40-tisíc.

Na televíznych záberoch napríklad bolo vidieť, ako niekoľkočlenná skupinka antifašistov naháňa muža s plagátom a šiltovkou z predvolebnej kampane prezidenta Donalda Trumpa a kričí na neho. Vzápätí však iní účastníci antifašistického pochodu, ktorí si zachovali chladnejšiu hlavu, Trumpovmu fanúšikovi pomohli dostať sa na „svoju“ stranu barikády.

Na ďalších záberoch vidno, ako účastníci antifašistickej demonštrácie vytrhli staršej žene z rúk americkú vlajku a následne táto žena spadla na zem. Ako ale píše agentúra AP, pád nebol zavinený demonštrantmi a žena sa sama potkla.

Američania sa v zvýšenej miere obávajú násilností v uliciach najmä po minulotýždňových udalostiach v Charlottesville, kde mladý neonacista zabil účastníčku antirasistického pochodu a ďalších 19 ľudí zranil.

Na poriadok v centre Bostonu dozeralo 500 policajtov. Niektorí policajti boli v uniformách zásahovej jednotky, iní v civile. Ich úlohou bolo udržať oba tábory oddelené. Bostonský starosta Marty Walsh aj massachusettský guvernér Charlie Baker ubezpečili, že v meste, ktoré je označované za kolísku americkej slobody, nebudú tolerované extrémistické prejavy.

Ako uviedla agentúra AP, žiadna úmrtia ani zranenia nebola z Bostonu hlásené. Väčšina zatknutí bola pre výtržníctvo. Niektorí zo zadržaných vraj útočili na policajtov, hádzali na nich okrem iného kamene a fľaše.

Policajtov v Bostone aj demokratického starostu mesta pochválil na twitteri tiež prezident Donald Trump. „Zdá sa, že je v Bostone veľa agitátorov proti polícii. Policajti ale vyzerajú skúsene a neústupne. Vďaka,“ uviedol Trump.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #boston #demonštrácia