V bazilike v Barcelone sa začala omša za obete atentátu

V bazilike Sagrada Familia v Barcelone začala za účasti španielskeho kráľa Felipeho VI. omša k pamiatke obetí teroristických útokov v Katalánsku.

20.08.2017 13:17 , aktualizované: 18:26
španielsko barcelona Foto:
Nedokončená katedrála architekta Antoniho Gaudího je významným symbolom mesta.
debata (25)

Okrem kráľa a jeho manželky Letizie sa omše účastní aj španielsky premiér Mariano Rajoy, katalánsky premiér Carles Puigdemont a starostky Barcelony a Cambrilsu Ada Colauová a Camí Mendozová. Práve tieto dve mestá boli cieľom atentátov, ktoré zabili 14 ľudí a viac ako 120 ďalších utrpelo zranenia. Na omši sa zúčastnila aj starostka Madridu Manuela Carmena a prvý minister Portugalska Antonio Costa.

Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa prišiel zo zahraničia. Obeťami barcelonského atentátu sú najmenej dvaja Portugalci.

Na začiatku omše čítal arcibiskup z Barcelony kardinál Joan Josep Omella list pápeža Františka, v ktorom vedúci katolíckej cirkvi odsúdil „neľudský čin“ teroristov.

Barcelónsky arcibiskup Joan Josep Omella privítal počas obradu aj zúčastnených reprezentantov moslimských komunít. Taktiež pripomenul, že sa v tom istom čase koná pamätná omša v katedrále mesta Tarragona – Cambrils.

Bazilika Sagrada Familia je symbolom katalánskeho hlavného mesta Barcelony a jednou z najznámejších pamiatok celého Španielska. Stavba začala v roku 1882 a bude dokončená podľa aktuálnych plánov v roku 2026.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #útok v Barcelone