Macronová bude reprezentovať, ale zadarmo

Manželka francúzskeho prezidenta Brigitte Macronová bude mať oficiálnu reprezentatívnu úlohu v Elyzejskom paláci. Za svoju činnosť však nebude finančne odmenená. Kancelária prezidenta Emmanuela Macrona to dnes oznámila na svojej internetovej stránke.

21.08.2017 13:47
Brigitte Macronová, Emmanuel Macron Foto: ,
Brigitte Macronová po boku manžela, francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.
debata (8)

Počas predvolebnej kampane Macron vyhlásil, že chce prvej dáme poskytnúť osobitný status a právo na vlastný rozpočet. Avšak návrh zákona, ktorým sa ustanovuje osobitné postavenie prvej dámy, vyvolal vlnu odporu vo Francúzsku sprevádzaná protestnou petíciou, ktorú podpísalo viac ako 270-tisíc Francúzov.

Prezidentská kancelária v reakcii na protesty upustila od zákona. Prisľúbila však objasniť pozíciu Macronovej a finančné prostriedky, ktoré bude mať k dispozícii.

Táto reprezentatívna úloha nie je platená ani dotovaná osobitným rozpočtom, hovorí vyhlásenie Elyzejského paláca. „Toto nie je právny štatút, ale povinnosť, ktorá sa týka iba Brigitte Macronovej počas mandátu Emmanuela Macrona,“ uviedol tím prvej dámy.

Začiatkom augusta uviedla hovorkyňa vlády, že cieľom objasnenia spoločenskej úlohy prvej dámy Brigitte Macronovej bola transparentnosť a úsilie poskytnúť rámec prostriedkom, ktoré má k dispozícii.

Začiatkom augusta bol vo Francúzsku prijatý zákon, ktorý zakazuje ministrom a poslancom pracovať s rodinnými príslušníkmi. Vo Francúzsku neexistujú žiadne normy, ktoré by vymedzovali činnosť manželky hlavy štátu, alebo prideľovali finančné prostriedky na tento účel. Macron už počas kampane tvrdil, že chce skoncovať s týmto francúzskym „pokrytectvom“.

Partnerky francúzskych prezidentov majú už roky k dispozícii niekoľko asistentov a osobných strážcov. Napríklad mzdy pre tím bývalej partnerky Françoisa Hollanda Valérie Trierweilerovej za rok 2013 predstavovali 400 000 eur.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #prvá dáma #Elyzejský palác #Brigitte Macronová