Imám z Ripolla mal byť už v roku 2014 vyhostený zo Španielska

Imám, ktorý zradikalizoval páchateľa teroristických útokov v Katalánsku z minulého týždňa, mal byť v roku 2014 vyhostený. V odvolacom konaní mu ale bolo povolené zotrvať v Španielsku, uviedli denníky El Mundo a El Periodic s odvolaním sa na policajné zdroje. Teroristi z bunky, ktorá útočila v Cambrils, boli pred útokom v Paríži.

22.08.2017 11:21 , aktualizované: 12:04
španielsko, islamská komunita, Ripoll Foto: ,
Prezident islamskej komunity Annour z Ripoll Ali Yassine vystupuje pred médiami v mešite, kde imám Abdelbaki Es Satty kázal moslimom.
debata (3)

Zo Španielska mal podľa pôvodného rozsudku odísť po tom, čo si odpykal trest za obchodovanie s drogami.

Maročan Abdelbaki Es Satty, ktorý podľa polície zomrel v stredu pri explózii pripravovaných výbušnín v Alcanare, žil v meste Ripoll (asi sto kilometrov severne od Barcelony). V rokoch 2010 až 2014 bol dvakrát uväznený, okrem iného za obchodovanie s drogami, potom mal podľa pôvodného rozsudku opustiť Španielsko. Jeho advokáti sa ale odvolali a Es Satty mohol v krajine zostať.

Vo väzení, odkiaľ vyšiel v apríli 2014, mal Es Satty údajne kontakt s Rachidom Aglifom nazývaným Králik, ktorý dostal 18-ročný trest za účasť na útokoch na vlaky v Madride, pri ktorých v roku 2004 zomrelo 191 ľudí.

Štyridsaťtriročný Es Satty pôsobil od roku 2015 ako imám v asi desaťtisícovom katalánskom meste Ripoll, kde mal podľa podozrenia polície zradikalizovať niekoľko teroristov. V rovnakom čase tiež niekoľkokrát navštívil Belgicko. Belgické mesto Vilvoorde, odkiaľ odišlo mnoho moslimov bojovať do Sýrie, cez víkend potvrdilo, že sa tam vlani Es Satty niekoľko mesiacov zdržiaval a neúspešne sa uchádzal o prácu imáma v mešite.

Podľa polície bol práve Es Satty zrejme šéfom teroristickej bunky 12 mužov, ktorí minulý týždeň zaútočili v Barcelone a v Cambrils.

Teroristi z Katalánska boli pred útokmi v Paríži

Teroristi, ktorí v piatok útočili v Katalánsku, boli niekoľko dní predtým v Paríži. Francúzskej televízii BFMTV to potvrdil minister vnútra Francúzska Gérard Collomb. Už skôr sa písalo o tom, že čierne audi z útoku v španielskom Cambrils zachytil radar pri Paríži pri prekročení rýchlosti. Collomb však povedal, že táto bunka nemala žiadne napojenie na Francúzsko.

„Bola to veľmi rýchla cesta tam a späť,“ uviedol francúzsky minister. Podľa neho je zatiaľ príliš skoro na vysvetlenie motívu cesty teroristov do Francúzska. Collomb sa ale domnieva, že išli do Francúzska „za prácou“.

Audi A3 zachytil radar v departmente Essonne pri Paríži 12. augusta. Boli v ňom štyria ľudia. Podľa skorších informácií denníka Le Parisien strávili noc z 11. na 12. augusta v hoteli na južnom predmestí Paríža.

Španielsky minister vnútra Juan Ignacio Zoid už v pondelok hovoril so svojím francúzskym náprotivkom a v stredu sa majú obaja opäť stretnúť v Paríži.

V spomínanom čiernom audi zaútočilo päť teroristov v španielskom meste Cambrils. Narazili s ním do chodcov a niekoľko ich zranili, jednu ženu smrteľne. Keď sa auto prevrátilo, vybehli von a zaútočili nožmi. Polícia všetkých päť útočníkov vzápätí zastrelila.

Tento útok nasledoval niekoľko hodín po štvrtkovom atentáte v Barcelone, kde terorista s dodávkou vrážal do chodcov na rušnej triede La Rambla v centre mesta. Trinásť ľudí zomrelo a ďalšie viac než stovka osôb bola zranená. Páchateľa, ktorý na úteku nožom zabil ešte jedného muža, v pondelok zastrelila polícia.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Španielsko #imám #teroristický útok v Barcelone