Mattis nepochybuje o tom, že Islamský štát v Iraku porazia

Hoci boj proti tzv. islamskému štátu v Iraku pokračuje sľubne, je ďaleko od konca, povedal americký minister obrany James Mattis, ktorý dnes prišiel do Iraku. Po stretnutí s premiérom Hajdarom Abadím povedal, že IS je na úteku a "nemôže čeliť" útokom irackej armády s pomocou USA.

22.08.2017 17:50
NATO-DEFENCE/ Foto: ,
James Mattis. Ilustračné foto.
debata

Iracké sily v nedeľu začali ofenzívu, aby dobyli Tall Afar, jednu z posledných bášt IS v Iraku. Mattis prišiel do Iraku, aby diskutoval s irackou vládou o ďalších krokoch v boji proti tejto teroristickej organizácii.

Podľa Mattisa sa IS dostal do obkľúčenia na oboch stranách iracko-sýrskej hranice. Spolu s ministrom hovoril s novinármi generál Stephen Townsend, ktorý operáciám v Iraku velí. „Je to ťažký boj, ale vyvíja sa to dobre pre našich partnerov (irackú armádu),“ povedal Townsend.

Iracká armáda so spojencami v júli porazila IS v Mosule a teraz proti nemu stojí v boji o Tall Afar. Mesto leží asi 80 kilometrov západne od mesta Mósul a podľa odhadov v ňom drží pozície asi 2000 členov IS a z pôvodných 200000 je tam viac ako 40000 civilistov.

Islamský štát začal obsadzovať severný Irak a Sýriu v roku 2014 a vyhlásil kalifát na okupovaných územiach. IS je v Iraku prítomný ešte v Havídži, ktorá leží 300 kilometrov severne od Bagdadu v provincii Kirkúk, a tiež na niektorých miestach západnej provincie Anbar, najmä v blízkosti sýrskej hranice.

„Dni ISIS sú spočítané, zatiaľ ale nie sme na konci a ešte nejakú chvíľu nebudeme,“ povedal Mattis s tým, že po oslobodení Tall Afaru sa iracké sily plánujú presunúť na západ k údoliu rieky Eufrat.

Minister prišiel do Iraku z Jordánska krátko po vyhlásení prezidenta Donalda Trumpa o ďalšej stratégii USA v Afganistane. Prezident povedal, že je za agresívnejší postup voči IS v Iraku a Sýrii, ale zatiaľ neoznámil konkrétnu stratégiu ohľadne konfliktov v týchto krajinách.

Nemenovaní predstavitelia USA uviedli, že Mattis chce s irackými predstaviteľmi riešiť úlohou USA pri stabilizujúcich operáciách. Hoci IS porazili vo veľkých mestách, ako je Mósul, panujú obavy, že pre iracké sily bude ťažké tieto územia udržať. Podľa Mattisa sú v západnom Mósule stále povstalecké skupiny,vrátane spiacich buniek, ktoré treba zničiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irak #Islamský štát