USA uvalili sankcie na čínske a ruské subjekty pre podporu KĽDR

Spojené štáty uvalili sankcie na desať čínskych a ruských organizácií a šesticu osôb, ktoré podľa Washingtonu prispievajú k rozvoju severokórejského jadrového programu.

22.08.2017 18:27
Trump, Kim-čong un, Foto:
Muž na železničnej stanici v Soule sleduje televízne správy o vyostrujúcej sa vojne slov medzi prezidentom USA Donaldom Trumpom a severokórejským vodcom Kim Čong–unom.
debata (31)

„Ministerstvo financií bude naďalej zvyšovať tlak na Severnú Kóreu tým, že bude cieliť na tých, ktorí podporujú vývoj jadrového a balistického programu, a izoluje ich od amerického finančného systému,“ uviedol americký minister financií Steven Mnuchin.

„Je neprijateľné, aby tieto osoby alebo podniky v Číne, v Rusku alebo inde umožňovali Severnej Kórei generovať príjmy využívané na vývoj zbraní hromadného ničenia,“ dodal Mnuchin. Opatrenia Washingtonu zahŕňajú okrem iného aj tri čínske spoločnosti, ktoré sú podľa vlády USA zodpovedné za dovoz severokórejského uhlia za takmer pol miliardy dolárov. Ruské subjekty sa podľa ministerstva podieľajú na poskytovaní ropy v KĽDR.

Medzitým vojenské manévre Južnej Kórey a USA na kórejskom polostrove pokračujú za účasti desiatok tisíc vojakov. Severná Kórea pohrozila „neľútostnou odplatou“ za toto cvičenie, ktoré v pondelok spustili Soul a Washington. Velitelia americkej armády však odmietli výzvy, aby obmedzili každoročné manévre.

Severokórejský diplomat Ju Jong-čchol na konferencii o odzbrojení organizovanej pod záštitou OSN vyhlásil, že KĽDR nemieni o svojom jadrovom arzenáli vyjednávať. „Opatrenia prijaté Severnou Kóreou, ktoré majú posilniť severokórejský jadrový arzenál a vyvíjať medzikontinentálne rakety, sú opodstatneným a legitímnym prostriedkom sebaobrany tvárou v tvár súčasným očividným hrozbám,“ uviedol.

Bezpečnostná rada OSN už 5. augusta kvôli dvom júnovým raketovým skúškam uvalila na KĽDR sankcie, ktoré môžu znížiť ročný výnos severokórejského exportu až o tretinu.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #sankcie #jadrový program